nieuws

Spaces Rotterdam meer dan een werkomgeving

Architectuur

In antwoord op de snelle expansie van Spaces ontwierp Sevil Peach met Maarten Jamin de vijfde vestiging in het Hofpoort-gebouw, het voormalige hoofdkantoor van Shell aan het Hofplein, Rotterdam. Peach en Jamin stripten de begane grond tot zijn brutalistische kern en breidden die uit met een dubbelhoge pui die Spaces opent naar de stad. Opdrachtgever en ontwerper lichten de gevolgde werkwijze uit in het juninummer van de Architect.

Spaces Rotterdam meer dan een werkomgeving

In de markante Shell-toren uit de jaren zeventig aan het Hofplein huist Spaces, een bedrijfsverzamelgebouw voor flexibele werkplekken. Voor 225 euro per maand word je lid en heb je toegang tot alle faciliteiten die op de begane grond te vinden zijn: diverse werkplekken, koffie, wireless internet, een vriendelijke receptioniste en een pinpongtafel. Voor enkele tientjes meer huur je voor een paar uur een vergaderruimte.

Bestel nu een los exemplaar

Volgens Martijn Roordink staat Spaces voor een ‘community waar gelijkgestemden elkaar ontmoeten. In het concept spelen facilitaire producten en diensten een rol. Onze huurders en hun klanten worden als ‘hotelgasten’ ontvangen. De werkplekken zijn comfortabel, voorzien van alle digitale gemakken en, heel belangrijk, aangekleed met mooie designspullen.’

Transformatie
Door de begane grond open te breken en te voorzien van dubbelhoge transparante vliesgevel, maakten de architecten van de plint een ontmoetingsplek die als een verlengde van de stad werkt en dynamisch, aantrekkelijk en toegankelijk is. Naast de entree zijn vides aangebracht met trappen die de eerste verdieping ontsluiten. De betonnen kern van het gebouw is intact gelaten en vrijwel overal zichtbaar.

Interieur
Sevil Peach uit Londen nam de renovatie van het interieur voor haar rekening. Met hulp van haar team, onder wie projectarchitect Maarten Jamin, transformeerde ze de gedateerde toren in een open, uitnodigende ruimte. Maarten Jamin zegt hierover ‘Met het interieurontwerp willen we gebruikers handvatten bieden om het geijkte negen-tot-vijf-keurslijf te doorbreken en toch efficiënt te zijn. De diverse werkplekken beantwoorden aan verschillende behoeften. Wie zich moet concentreren kan zich terugtrekken in de bibliotheek of plaatsnemen in een van de stoelen met uitzicht op het Hofplein.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels