nieuws

Update: Rotterdam / Dag van de Architectuur 2017

Architectuur

In het weekend van 16 tot 18 juni 2017 viert Nederland de Dag van de Architectuur. In dat weekend staat het belang van architectuur in de schijnwerpers. Veel steden en dorpen bieden een programma van lezingen, debatten, rondleidingen, tentoonstellingen en excursies of stellen gebouwen open. De website www.dvda.nl toont het overzicht van steden en dorpen die deelnemen aan deze dag.

Update: Rotterdam / Dag van de Architectuur 2017

Rotterdam / Dag van de Architectuur 2017

Dit jaar pakt Rotterdam het anders aan. Zo duurt ‘de Dag’ een heel weekend met een expertprogramma op vrijdag 16 en een publieksprogramma op zaterdag 17 en zondag 18 juni. Er zijn twee speciale gebieden waarbinnen de openstellingen, excursies en ontmoetingen plaatsvinden: het opkomende Maritiem District en de jubilerende Wilhelminapier.

Woningen, kantoren en andere bouwwerken die anders niet voor iedereen toegankelijk zijn, zijn tijdens de Dag van Architectuur opengesteld voor het publiek.

Tentoonstelling Train and the City

Tot en met 15 juli is de tentoonstelling Train and the City in OMI te zien. Deze reizende tentoonstelling van stations gerelateerde projecten uit het werk van KCAP Architects&Planners neemt de bezoeker mee langs steden als Brussel, Zurich, Amsterdam en Londen en plaatst Rotterdam in een Europees perspectief. De expositie biedt inzicht in de complexiteit van het ontwerpen van steden en de rol die stations daarin spelen. De getoonde projecten van KCAP worden gecombineerd met een presentatie van zeven thema’s zoals de polycentrische stad en infrastructuur als publieke ruimte.
Train and the City, KCAP, OMI, Schiekade 205, Rotterdam. Ma t/m za van 10-19 uur, zondag 11-17 uur.

Maritiem Musem Rotterdam

Maritiem Museum

Maritiem District

In het Maritiem District ontstonden ooit de eerste binnenhavens van de stad. Het stadsdeel staat nu weer volop in de belangstelling. Met veel nieuwe bouwprojecten op de planning zal dit gebied de komende jaren compleet van uiterlijk veranderen. Bekijk het gebied onder leiding van een professionele gids. Zo kun je ‘gluren bij de buren’ in de 100 Hoog en is er een speciale architectuurrondleiding in het Maritiem Museum. Neem een kijkje achter de schermen bij de Willem de Kooning Academie en bewonder het uitzicht vanaf de bovenste verdieping van het Inntel Hotels Rotterdam Centre.

Dag van de Architectuur Rotterdam

Red Apple Ossip van Duivenbode

Red Apple door KCAP. Foto Ossip van Duivenbode

Wilhelminapier

De afgelopen drie decennia heeft de Wilhelminapier zich ontwikkeld van een havengebied op Zuid tot een mondain stadsdeel, dat wordt gezien als een verlenging van het centrum. De Wilhelminapier is zich nog altijd aan het vormen; as we speak schieten er weer nieuwe wolkenkrabbers uit de grond. Je ontdekt hoe het gebied vroeger was, hoe het nu functioneert en hoe het er in de toekomst mogelijk uit zou kunnen zien. Klim tot grote hoogten in De Rotterdam, bekijk de hotelkamers van Hotel New York en duik achter de coulissen van het Nieuwe Luxor.

Oever tot oever

Het Maritiem District en de Wilhelminapier zijn pas relatief kort met elkaar verbonden door de Erasmusbrug, de metro en de watertaxi. Tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur worden beide zijden van de rivier op nog meer manieren met elkaar verbonden door de CityCruise Special tussen de Maasoevers. Stap aan boord van een van de Tenders, de authentieke passagiersbootjes van het beroemde SS Rotterdam en beleef de stad op een heel andere manier. Of ga mee met een van de tours door de basculekelder van de Erasmusbrug en hoor alle ins en outs over de constructie en het functioneren van de brug.

Expertprogramma 30 jaar herontwikkeling Wilhelminapier – van havenpier op Zuid naar mondain stadsdeel van het Rotterdamse centrum

Om het 30-jarige herontwikkelingsjubileum te vieren presenteert OMI op vrijdag 16 juni voorafgaand aan de Dag van de Architectuur het Expertprogramma. Tijdens interviews, expert-tours en een slotdebat ontdek je hoe het gebied langzaamaan veranderd is van een havenpier tot een modain stadsdeel. Het programma biedt je de kans om te luisteren naar de verhalen van kenners en te discussiëren met de pioniers van de pier!

DvdA Rotterdam

DvdA Rotterdam 2017

Meer informatie

Voor meer informatie over de Dag van de Architectuur in Rotterdam kun je terecht op http://dagvandearchitectuur-rotterdam.nl.  De Dag van de Architectuur in Rotterdam is ook te volgen via social media: https://www.facebook.com/DagvandeArchitectuurRotterdam/ https://www.instagram.com/dagvandearchitectuurrotterdam//DagvandearchitectuurNL en via hashtag #dvda010.

De Rotterdam. DvdA 2017 Foto Ossip van Duivenbode

De Rotterdam door OMA. Foto: Ossip van Duivenbode

Dag van de Architectuur Rotterdam 2017

100 Hoog door Klunder Architecten

Reageer op dit artikel