nieuws

Update: Powerhouse Company & ZUS winnen Stationsplein Eindhoven met plan ‘District E’

Architectuur

Met drie uitwaaierende torens is plan District E geselecteerd voor de besloten prijsvraag voor de ontwikkeling naast Eindhoven Centraal. Powerhouse Company en ZUS werkten samen met ontwikkelaar Amvest aan het voorstel. De 70.000 vierkante meter grote torens worden breder richting maaiveld, waardoor op dit niveau brede plinten ontstaan die aansluiten op de bestaande openbare ruimte en een nieuw stadsplein introduceren.

Update: Powerhouse Company & ZUS winnen Stationsplein Eindhoven met plan ‘District E’
beeld: ZUS

District E gaat onderdak bieden aan een gemengd programma met onder andere (sociale) huurwoningen, een hotel, werkplekken, studieruimten, retail, horeca en epositieruimten. “Naast het opwaarderen van het stationsgebied gaat District E een lokaal icoon neerzetten dat Eindhoven en de Brainport Regio op de kaart zet”, zo laat Powerhouse Company weten. Het opvallende silhouet met de oplopende hoogten draagt hier zeker aan bij.

Het gevraagde volume is verdeeld over drie torens die aansluiting zoeken op het fijne weefsel van de binnenstad en de grotere gebouwen langs het spoor en op de universiteitscampus. De eerste verdiepingen sluiten qua schaal aan op het stationsgebouw. Deze creëren een diagonale as die het station met het centrum verbindt en wijst richting het 18 Septemberplein en de Philipstoren.

District E stations plein Eindhoven beeld: ZUS

21e eeuws plein

Met flexibele architectuur en installatietechniek anticiperen de torens op de toekomstige groei van Eindhoven als duurzame, innovatieve en economische hotspot. Het landschapsontwerp door ZUS is sterk geïntegreerd met de architectuur, om een levendige publieke ruimte te creëren voor gebruikers en passanten. “Het plan zet in op het creëren van de publieke ruimte van de 21e eeuw waarbij technologie en klimaat een grote rol spelen. Met een grote biodiversiteit aan beplanting, circulaire bestrating en dynamische verlichting ontstaat een heus living lab als bakermat van de slimste regio ter wereld” laten Elma van Boxel en Kristian Koreman weten.

“Het nieuwe stationsplein manifesteert zich als een genereus tapijt dat zich uitstrekt van gevel tot gevel.” De circulaire bestrating ligt in een  grid van parallellogrammen en benadrukt de verschillende looprichtingen. De verlichting in de lijnen reageert op het gebruik en het klimaat. Momenteel vormen bestaande wegen een barrière. Deze worden opgenomen in de shared space, waarop ook fietsers meer ruimte krijgen. Een afdalende fietsrotonde leidt tot de ondergrondse stalling voor 4500 fietsen. Een waarop ook groen en waterelementen worden geplaatst.

beeld: ZUS

Het plein wordt verreikt met een grote diversiteit aan bomen en daarmee beter resistent tegen hitte. “Grote plantvakken worden voorzien op de verblijfsplekken met plantsoorten die fijnstof afvangen, sterk geuren of zelfs licht geven. Hier komt de tech en design van Eindhoven samen in een next nature living lab. Een plein jockey monitort het gedrag en stuurt de dynamische verlichting naargelang het tijdstip of evenement aan. Ook de rivier de Gender, die oorspronkelijk door het gebied liep wordt weer teruggebracht. Niet als singel, maar als ketting van water elementen: een waterspeelplein, als waterval in de fietsrotonde en als beek gesneden uit het plein.”, aldus ZUS.

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels