nieuws

Studentenwoningen Utrecht krijgen opvallende vorm

Architectuur

Team V Architectuur ontwerpt ‘Op Dreef’ een markant en groen studentencomplex in de Utrechtse woonwijk Overvecht. Het project omvat 629 studentenwoningen en collectieve en publieke voorzieningen. Het ontwerp kwam tot stand in samenwerking met Urban Sync en fUSE Studio, IC Netherlands en Van Wijnen.

Studentenwoningen Utrecht krijgen opvallende vorm

Twee getrapt oplopende torens van zestien verdiepingen markeren het bouwblok dat prominent op de hoek van de drukke Brailledreef ligt. Twee opengewerkte uitsneden in de lichte bakstenen gevels, schuin oplopend vanaf de begane grond, accentueren de getrapte gebouwvorm. Aan deze levendige uitsneden liggen collectieve themawoonkamers, zoals de bibliotheek en een wasbar. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen op elke verdieping en een binnenplaats bieden de studenten een groene, lichte en gezonde woonomgeving.

Team V Op dreef Studentenwoningen Overvecht Utrecht

Healthy Urban Living

‘Op Dreef’ geeft vorm aan het concept Healthy Urban Living; het creëren van een gezonde en duurzame leefomgeving in stedelijk gebied. “De schakeling van getrapt oplopende groene buitenterrassen en de verschillende sportvoorzieningen, zoals een bootcamp-track en fitnessruimte, nodigen de studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl”, legt Do Janne Vermeulen, architect-directeur bij Team V uit. Daarnaast is het opvallende gebouw uitgerust met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, waaronder energie-opwekkende gevels en daken, stadsverwarming in combinatie met warmte- en koudeopslag, een flexibel casco dat is voorbereid op toekomstige aanpassingen en uitgebreide ondersteuning van de stadsflora en -fauna, variërend van nestkastjes voor gierzwaluwen tot hommelspleten.

Team V Op dreef Studentenwoningen Overvecht Utrecht

Voor de buurt

In het streven naar een gezond, sociaal en duurzaam Overvecht is interactie tussen buurtbewoners en ondernemers, studenten, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties van groot belang. Om dit te realiseren is de begane grond van ‘Op Dreef’ ingericht als een uitnodigende, open ruimte met aansprekende functies zoals een restaurant met leerbedrijf, een innovatie-lab met kennisinstellingen op het gebied van healthy urban living, een koffiebar met aangrenzend studielandschap en een filmzaal.

Programma

Op Dreef omvat 629 studentenwoningen, waarvan 491 zelfstandige appartementen van circa 22 vierkante meter, 108 units gegroepeerd in woongroepen (6 per groep), grotere studio’s van circa 55 vierkante meter en woningen voor mindervaliden. Daarnaast biedt het gebouw ruimte aan 1.400 vierkante meter aan collectieve voorzieningen, waaronder een verdiepte fietsenberging, en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen.

Naar verwachting wordt eind 2018 gestart met de bouw

Reageer op dit artikel