nieuws

Nieuwe entree V&A door Amanda Levete Architects geopend

Architectuur

In Londen is de nieuwe entree van het Victoria & Albert museum geopend. Het entreeplein en de nieuwe expositiezaal zijn bekleed met porseleinen tegels van Koninklijke Tichelaar, en voegen een eigentijdse laag toe aan het museum. Met 6400 vierkante meter is de uitbreiding de grootste sinds meer dan een eeuw.

Nieuwe entree V&A door Amanda Levete Architects geopend
foto: Hufton+ Crow

Het grootste deel van het programma bevindt zich onder het hof, de Sackler Courtyard. Opvallend zijn de vijftien verschillende patronen in het tegelwerk. Alle 11.000 tegels komen van Nederlandse bodem; ze zijn handgemaakt en ontworpen door Koninklijke Tichelaar Makkum en geglazuurd in verschillende tonen. De patronen reflecteren de onderliggende constructies van het plein.

“The V&A Exhibition Road Quarter is a reflection of the pioneering identity of the V&A and continues its mission of innovation into the twenty-first century. The Quarter reimagines the museum as an urban project, creating an exceptional place for London that will redefine the V&A’s relationship with the street and the public”, stelt Amanda Levete.

Vanuit de Sackler Courtyart kijk je via een daklicht in de Sainsbury Gallery. Deze kolomvrije ruimte van 1100 vierkante meter is bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen, en heeft een karakteristiek gekarteld plafond.

Foto's

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels