nieuws

KettingHuls ontwerpt Atriumterrein Kerkrade

Architectuur

De Anstelvallei, ofwel het Anstelerbeekdal, is gelegen in de gemeente Kerkrade, waar de Anstelerbeek doorheen stroomt. Langs de vallei is in 1934 de spoordijk aangelegd voor de trein naar het centrum van Kerkrade. Helaas ontneemt het hellingbos de reizigers hun uitzicht. Kettinghuls ontwerpt nu een zichtrelatie tussen de vallei en de stad.

KettingHuls ontwerpt Atriumterrein Kerkrade
Beeld: KettingHuls

Op het terrein van het voormalige ziekenhuis komt een park met drie landschappelijke elementen: het Balkon, de Open Ruimte en de Belvedère. Deze creëren samen een gelaagde overgang tussen stad en landschap.

KettingHuls ontwerpt samen met BOOM Landscape en Nieman het stedebouwkundige plan. Door de begroeiing op de spoordijk uit te dunnen en de nieuwbouw slim te positioneren, wordt het uitzicht in ere hersteld. Daarvoor maken zij op een slimme manier gebruik van het hoogteverschil van 23 meter.

De nieuwbouw omvat een sporthal en zwembad, die de entree van de stad markeert. Het geheel vormt een markante landschappelijke structuur, die in de helling is gepositioneerd. Op deze manier is het zicht op de Anstelvallei niet geblokkeerd en zijn de begroeide daken openbaar toegankelijk.

Atriumterrein Kerkrade door KettingHuls

Beeld: KettingHuls

Atriumterrein Kerkrade door KettingHuls

Beeld: KettingHuls

Atriumterrein Kerkrade door KettingHuls

Beeld: KettingHuls

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels