nieuws

HOSPER wint met ‘overtuinen’ prijsvraag Marktplein Ede

Architectuur

Het plan ‘Van Marktplein naar Overtuin’ is door de Edese bevolking aangewezen als winnaar van de besloten prijsvraag voor een nieuw ontwerp voor het Marktplein. Het ontwerp is afkomstig van HOSPER in samenwerking met SmitsRinsma en omvat onder andere terrassen en speelgelegenheid.

HOSPER wint met ‘overtuinen’ prijsvraag Marktplein Ede

Nieuwe overtuinen brengen het groene karakter weer terug in het centrum van Ede. Er ontstaat een reeks van groene ruimtes: van de Veluwe via het Stadspark en het Oude Kerkplein naar het Marktplein. Het plein krijgt door de overtuinen een sterke groene rand en er ontstaan uitnodigende verbindingen met de aanliggende straten. Om de bomen op de parkeergarage voldoende wortelruimte te geven, zijn de overtuinen iets verhoogd. De bomen staan precies op de kolommen van de parkeergarage, zodat de bestaande constructie het kan dragen.

HOSPER Ede Marktplein Overtuinen

De overtuinen krijgen een invulling met verschillende functies zoals terrassen en speelgelegenheid. Ze openen zich naar het plein met bloeiende borders en lange zitranden. Vanaf de zitranden is er goed zicht op de plek met waterspuitertjes en de mensen op het plein. Samen met het zicht op de kerk, zorgen de groene overtuinen voor een terugkeer van het dorpse karakter: een gezellige, groene plek voor ontmoeting en activiteit.

Bij de bestaande kiosken komen terrassen op de zon. Een nieuwe kiosk met terras zorgt voor extra levendigheid en verhult de bestaande ontluchtingskoker van de ondergrondse parkeergarage. De andere overtuinen zijn ingericht met speeltoestellen en bloemen. De definitieve invulling kan door de Edese bevolking worden bepaald.

Over de prijsvraag

Het huidige Marktplein, gelegen op een ondergrondse parkeergarage, wordt ervaren als een kale en ongezellige plek. De gemeente Ede en stichting DOE hebben bij de Edese bewoners ideeën opgehaald voor de herinrichting van het Marktplein. Vervolgens is een prijsvraag uitgeschreven om deze ideeën te vertalen in een ontwerp dat daar het beste op inspeelt, voldoet aan de technische eisen én gerealiseerd kan worden binnen het beschikbare budget. De besloten prijsvraag bestond uit drie rondes (van 9 bureaus naar 3 bureaus, vervolgens naar 2 bureaus, uiteindelijk resulterend in een einduitslag). In elke ronde waren de stemmen van de Edese bevolking bepalend. De bevolking van Ede heeft op deze manier haar eigen plein gekozen.

Foto's

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels