nieuws

Herontwikkeling Megastores, Den Haag

Architectuur

De herontwikkeling van het overdekte woonwinkelcentrum Megastores in Den Haag is begonnen. GROUP A is als architect betrokken om het 85.000 vierkante meter grote winkelcentrum beter geschikt te maken voor meer diverse doelgroepen en meer verschillende huurders. De herontwikkeling zal gefaseerd worden uitgevoerd en het centrum zal verder gaan onder de naam Galleria.

Herontwikkeling Megastores, Den Haag

Momenteel kent de Megastores veel leegstand en is de bereikbaarheid en herkenbaarheid vanuit de directe omgeving gebrekkig. Gestreefd wordt naar een aanzienlijke verbetering van de functionaliteit, toegankelijkheid en verblijfskwaliteit. Daarom heeft de eigenaar HS Retail ervoor gekozen een district-centrum in te passen en uit te breiden met een nieuwe entree aan het vd Kunplein en een nieuwe hoofdentree aan het Leeghwaterplein. Ook de bestaande hoofdentree aan de Waldorpstraat zal worden aangepakt.

GROUP A maakt zowel het ontwerp voor de herinrichting over alle verdiepingen van het district-centrum als het plan voor de nieuwbouw op het aangrenzende kavel met horeca, detailhandel, woontoren én de nieuwe hoofdentree. Daarnaast werkt het bureau aan uiteenlopende verbeteringen van bestaande entrees en verschillende ingrepen in de bestaande binnenstraat om belevingskwaliteit en gebruik te verhogen.

Verbouwing Megastores Den Haag naar Galleria door GROUPA

Buitenterrein

De inrichting van het buitenterrein Leeghwaterplein en Van der Kunplein inclusief 100 parkeerplaatsen voor auto’s en fietsparkeren rond het gebouw behoort ook tot de opgave. Voor de uitstraling aan de buitenzijde, de Branding van het gebouw en de Signing wordt samengewerkt met Jos de Vries retail concepten. De ontwikkeling zal starten met de herinrichting van het Van der Kunplein en de bijbehorende nieuwe entree. De bouwvergunning hiervoor is reeds verleend.

Nieuwbouw en woontoren

De nieuwe hoofdingang zal geflankeerd worden door een uitbreiding van het winkel- en ontspanningsaanbod in de nieuwbouw. Hierin zal ruimte voor horeca en retail op de onderste verdiepingen gemaakt worden met daarboven een zogeheten leisure deel in de vorm van bijvoorbeeld lasergamen en een bowlingbaan.

Haaks op het Leeghwaterplein en startend op het dakniveau van Galleria komt een woontoren met maximaal 160 woningen van ongeveer 75 vierkante meter. Deze heeft geknikte langsgevels voor een betere oriëntatie op de zon en een slanker uiterlijk. Binnen de zes gevelvlakken die zo ontstaan zijn er zeven woningen per verdieping rond een middengang ontworpen om zo optimaal licht en uitzicht te ontvangen.

De plint en de woontoren zijn als een synergetische compositie en als één geheel ontworpen. Niet alleen zal het completerende programma elkaar versterken, ook is de woontoren een herkenbaar baken voor het vernieuwde winkelcentrum en markeert het de nieuwe hoofdentree en de nieuwe start.

Projectgegevens

Projectnaam: Megastores/Galleria Den Haag
Adres: Van der Kunstraat 123, 2521 BR Den Haag
Opdrachtgever: HS Retail
Architect: GROUP A
Team: Maarten van Bremen, Fieke Poelman, Boyuan Shi, Karho Yeung
Start ontwerp: mei 2015
Start bouw: eind 2017
Vloeroppervlak MS: 85.000 m2
Beelden: GROUP A

Foto's

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels