nieuws

Energy Academy Europe beste nieuwe gebouw van Groningen

Architectuur

Zowel de vakjury als het publiek verkies de Energy Academy door De Unie Architecten en Broekbakema tot het beste nieuwe gebouw van Groningen. Het onderwijsgebouw is uiterst duurzaam, en volgens de jury “op alle schaalniveaus en in alle aspecten een innovatief gebouw.” Diezelfde jury durfde ook kritiek te uiten op de Groninger architectuur.

Energy Academy Europe beste nieuwe gebouw van Groningen
foto: Mark Sekuur PrimaFocus

“Op veel plekken zijn kansen blijven liggen, hebben opdrachtgevers hun rol eenzijdig ingevuld of laat de aansluiting op de openbare ruimte te wensen over.” Ook verbaasde de jury zich over de omgang met parkeren. “Wie is er nou eigenlijk de baas in Groningen? De auto of de bewoner? Dit mag Groningen toch niet laten gebeuren: dat de auto de kwaliteit en bruikbaarheid van onze (semi)openbare ruimte aantast. Hier valt nog veel te winnen!”

foto: Mark Sekuur PrimaFocus

Toch zag de jury nieuw elan en hernieuwd enthousiasme en ziet ze in Groningen nog altijd een architectuurstad. Nu de stad groeit moedigt ze architecten, opdrachtgevers, gemeente en bouwers aan op met elkaar in gesprek te gaan, de lat hoog te leggen en duurzame kwaliteit na te streven.

Prijswinnaars

De Energy Academy was niet de enige prijswinaar. Het Proton Therapy Center door AAS architecten kreeg de tweede prijs, vooral vanwege de mooi gedetailleerde gevel. Het gebouw van Vapiano door Vector-i kreeg de derde plaats. Het publiek gaf de voorkeur aan de Stadsvilla’s aan de Oosterhamrikade door Zofa en zette dit gebouw op de tweede plaats.

Reageer op dit artikel