nieuws

Stemmen voor de Willem Diehlprijs 2017

Architectuur

Architectuurcentrum CASA organiseert dit voorjaar de zesde editie van de Willem Diehlprijs, de tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem. De prijs, vernoemd naar de architect van markante monumenten als Luxor en het Vestagebouw, is in 2007 in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonisch erfgoed te stimuleren.

Stemmen voor de Willem Diehlprijs 2017

Voor deze editie konden projecten worden voorgedragen die in 2015-2016 zijn opgeleverd. Uit de acht genomineerde projecten heeft de vakjury van de Willem Diehlprijs 2017, bestaande uit architectuurhistoricus Pieter-Matthijs Gijsbers, restauratiearchitect Job Roos en erfgoedconsulent Elyze Storms-Smeets, een winnaar gekozen.

De genomineerden dingen tevens mee naar de publieksprijs. Tot 15 mei kan iedereen op zijn favoriete finalist stemmen via www.casa-arnhem.nl. Beide prijzen worden op donderdag 1 juni uitgereikt tijdens de Nacht van de Architectuur.

De finalisten voor de Willem Diehlprijs 2017 zijn:

Nominatie Willem_Diehlprijs

Bellevue (foto: Alliander)
Architect: COARE Architectuur
Opdrachtgever: Alliander
Opgeleverd: 2016
Omschrijving: Het kantoorgebouw uit 1988 is grondig gemoderniseerd en klaar voor de toekomst. Hierbij is 95% van het bouwmateriaal gerecycled, het pand energieneutraal gemaakt, de werkomgeving verbeterd alsook de verbinding met de directe omgeving.

Nominatie Willem Diehlprijs 2017

Building026 (foto: Ossip Architectuurfotografie)
Architect: V8 Architects
Opdrachtgever: Colliers International
Opgeleverd: 2015
Omschrijving: Door de herontwikkeling is het introverte modernistische gebouw waarin de bibliotheek gevestigd was getransformeerd tot ‘scharnierpunt in de stad’. Binnen is ruimte gecreëerd voor een scala aan functies, het exterieur speelt  de menselijke maat van de binnenstad.

De Resident (foto: KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling)
Architect: Hurenkamp Architecten & Adviseurs
Opdrachtgever: Particuliere belegger
Opgeleverd: 2016
Omschrijving: het voormalige SNS-kantoor is getransformeerd naar een wooncomplex met 39 appartementen. Hiertoe is het pand tot het casco gestript, vervolgens herbouwd en aan de achterzijde twee meter uitgebreid. Trappenhuis, entree en kopgevels zijn behouden.   

Grenspost Vrijstaat Thialf (foto: Thea van de Heuvel DaPh)
Architect: Hoogte Twee Architecten
Opdrachtgever: Gemeente Arnhem, Stichting Vrijstaat Thialf
Opgeleverd: 2015
Omschrijving: De entree van het voormalige openluchtzwembad is getransformeerd tot brasserie, werkruimte en BSO. Het karakteristieke paviljoen in jaren vijftigstijl vormt tevens de ‘grenspost’ van de daarachter gelegen bouwspeelplaats Vrijstaat Thialf.

Plint17 (foto: Jeroen Sprangers)
Architect: Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw
Opdrachtgever: Stichting Volkshuisvesting Arnhem
Opgeleverd: 2015
Omschrijving: herontwikkeling van studentenhuisvesting tot ‘stepping stone’ in het Modekwartier. Het pand aan de Sonsbeeksingel heeft nu een mix van functies. Op de begane grond bevinden zich ateliers en twee winkelruimtes, daarboven zijn tien studioappartementen voor starters gerealiseerd.

Sint Petersgasthuis (foto: Jan van Dalen Fotografie)
Architect: Hurenkamp Architecten en Studio Kees Marcelis
Opdrachtgever: Steunstichting Arnhemse Gasthuizen
Opgeleverd: 2015
Omschrijving: Arnhems oudst bewaarde pand is getransformeerd van winkel met opslag naar een kantoor met zorgwinkel. Hiertoe zijn de nodige aanpassingen gedaan zonder afbreuk te doen aan de cultuurhistorische waarde en uitstraling van het monument.

Theater aan de Rijn (foto: Eve Hopkins)
Architect: Nexit Architecten
Opdrachtgever: Theater aan de Rijn/Generale Oost
Opgeleverd: 2016
Omschrijving: renovatie van het 19de-eeuwse theaterpand, dat veel opener en zichtbaarder is geworden dankzij de toevoeging van een grotendeels glazen uitbouw. Hierin zijn tevens de entree en foyer gelokaliseerd waardoor het gebouw is georiënteerd op het zuiden. Theater aan de Rijn mag zich nu met recht zo noemen.  

Upgrade Klarendal (foto: Thea van de Heuvel DaPh)
Architect: Hoogte Twee Architecten
Opdrachtgever: Volkhuisvesting Arnhem
Opgeleverd: 2016
Omschrijving: een vijftal sociale wooncomplexen in Klarendal heeft een metamorfose ondergaan. De noodzakelijke aanpak van de ontsluiting van de blokken is aangegrepen om de panden ook te verduurzamen en de uitstraling van de vijf blokken een upgrade te geven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels