nieuws

Opening Musea Zutphen in Hof van Heeckeren

Architectuur

Afgelopen week is de nieuwe huisvesting voor Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak in het voormalig stadpaleis Hof van Heeckeren in Zutphen geopend. Ook de gemeentelijke dienst Archeologie is in een van de monumentale panden ondergebracht. De renovatie en herbestemming van het 17e-eeuwse Hof van Heeckeren is ontworpen door Bierman Henket architecten.

Opening Musea Zutphen in Hof van Heeckeren
Impressie ommuurde tuin Musea Zutphen in Hof van Heeckeren met nieuw entreepaviljoen

De toegang tot Musea Zutphen ligt aan het ’s-Gravenhof, het oudste plein van Zutphen. De monumentale schelpenkoepel van Horleman uit 1697 vormt de entree tot de ommuurde tuin van voormalig stadspaleis.  De tuin is heringericht als een groene, semi-openbare ruimte midden in de historische stad en is ontworpen door Lola Landscape Architects.

Paviljoen

In de tuin is een nieuw, transparant paviljoen met entreehal, museumwinkel en auditorium gerealiseerd. Deze uitbreiding is vormgegeven als een hedendaagse orangerie die tegen de monumentale tuinmuur ligt. Vanuit de orangerie begint de publieksroute door de museumzalen in de verschillende historische bouwdelen.

Zalen

In de zalen is de historische structuur van het stadspaleis leesbaar gemaakt door latere toevoegingen zoals plafonds en binnenwanden te verwijderen en originele elementen zoals balkplafonds, deuren en raamkozijnen te herstellen.
Het Stedelijk Museum bevindt op de begane grond en in de kelder; Museum Henriette Polak ligt op de verdieping. Beide musea delen een vleugel met zalen voor wisselende exposities. Deze vleugel aan de Kuiperstraat is bouwkundig geoptimaliseerd om aan de hoge klimaateisen voor wisselende exposities te voldoen. Tussen beide verdiepingen in deze vleugel is een nieuwe trap ontworpen, waardoor de wisseltentoonstellingen een eigen routing hebben. De museale inrichting is ontworpen door Studio Pronk.

Gevels

De gevels van het monumentale complex zijn voorzien van elektronisch aangestuurde luiken om het museumklimaat in de zalen beter te kunnen reguleren, het zonlicht te temperen en beveiliging te optimaliseren. De luiken zijn zo ontworpen dat ook in dichte stand de binnentuin en de Walburgiskerk vanuit de museumzalen zichtbaar zijn.

Hof van Heeckeren

Het Hof van Heeckeren is dé plek in Zutphen waar geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit samenkomen. Het Stedelijk Museum Zutphen vertelt het verhaal van Zutphen met unieke objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties, waarvan sommige objecten tot de oudste van ons land, of van zelfs ver daarbuiten, behoren. Museum Henriette Polak, hét museum voor modern klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland, heeft in het Hof van Heeckeren een fraaie setting gevonden voor de kunstcollectie die mecenas Henriette Polak-Schwarz mogelijk maakte. Het Stedelijk Museum Zutphen opent met de wisseltentoonstelling Feest aan het Hof! Het Museum Henriette Polak opent met een wisseltentoonstelling met recent werk van Arie Schippers: Trip Hop.

Gerelateerde artikelen

foto: Joep Jacobs

Beurs van Berlage – Bierman Henket interieur
De Beurs van Berlage (de voormalige Amsterdamse Koopmansbeurs uit 1896) is met de realisatie van een nieuw entree- en ontvangstgebied en de renovatie van een aantal publieke ruimtes een nieuwe publiekstrekker in het drukke centrum van Amsterdam. Lees verder

Stadhuis Leiden

Drie bureaus geselecteerd voor verbouwing stadhuis Leiden
Het monumentale stadhuis van Leiden ondergaat een renovatie. Een modernisering moet het gebouw klaar maken voor flexibel werken. Op een uitvraag van de gemeente Leiden reageerde 41 architectenbureaus. Drie bureaus zijn geselecteerd om een voorstel te doen: BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov samen met Studio Linse. Lees verder

Meer resultaten voor BiermanHenket architecten

Reageer op dit artikel