nieuws

Opening Dafne Schippersbrug

Architectuur

Zaterdag 13 mei was de officiële feestelijke opening van de Dafne Schippersbrug. De brug is een ontwerp van NEXT architects en Rudy Uytenhaak + Partners Architecten ism Arup en Bureau B+B in opdracht van de Gemeente Utrecht. Atlete Dafne Schippers, de naamgeefster, verricht de officiële opening.

Opening Dafne Schippersbrug
Beeld: Mastum Daksystemen / Maurice Iseger

De nieuwe brug stijgt naar een hoogte van 7 meter, waarmee een afdak ontstaat om onder te leren. In het ontwerp wordt daarom de aanlanding van de burg gecombineerd met de nieuwbouw van de Montessorischool in het Victor Hugoplantsoen.

Met de ligging van de fietsbrug aan de zuidkant ontstaat er ruimte aan de noordkant voor het schoolplein. De school en het plein oriënteren zich duidelijk op het plantsoen. Dat gebeurt door de school aan de oostkant, onder de aanbrug wat smaller te maken; er ontstaat een besloten schoolplein aan het plantsoen en een vanzelfsprekende hoofdingang in het verlengde van de straat. De brede kant van de school aan het water maakt de ruimte van het plantsoen af en creëert een veilige omsloten speelruimte voor de kinderen.

Dafne Schippersbrug

De brug ging op 3 april al open voor fietsers en voetgangers tussen de wijken Leidsche Rijn en Oog in Al.

Dafne Schippersbrug

Projectgegevens: Dafne Schippersbrug en School Utrecht

Ontwerp: NEXT architects i.s.m. Rudy Uytenhaak Architectenbureau b.v.
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ontwerpteam:  Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Jurriaan Hillerström Tara Steenvoorden, Mark Jongerius (NEXT) en Rudy Uytenhaak, Karin Dorrepaal en Jonathan van Leuzen
Oppervlakte: 2700 m2
Spanwijdte: 110 meter
Kosten: 7 miljoen
Adviseur: Bureau B+B Stedebouw en Landschapsarchitectuur
Adviseur constructie: Arup Amsterdam
Adviseur installatie/bouwtechniek: Pieters Bouwtechniek
Adviseur kosten: Vitrivius bouwkostenadvies

Lees ook

Dafne_Schippersbrug_Next_Uy.jpg

Timelapse invaren Dafne Schippersbrug
Aan de rand van de Utrechtse wijk Oog in Al komt een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die de oude binnenstad verbindt met de nieuwe wijk Leidsche Rijn. De nieuwe brug stijgt naar een hoogte van 7m, waarmee een afdak ontstaat om onder te leren. In het ontwerp wordt daarom de aanlanding van de burg gecombineerd met de nieuwbouw van de Montessorischool in het Victor Hugoplantsoen. Lees verder

Reageer op dit artikel