nieuws

We Love Public Space Festival

Architectuur

Op vrijdag 19 mei is in Rotterdam het ‘We Love Public Space Festival’. Bas Sala (ontwerper), Floor van Ditzhuyzen (architect) en Ron Blom (kunstenaar) organiseren het festival samen met anderen die hun fascinatie voor de publieke ruimte delen.

We Love Public Space Festival

Tijdens het We Love Public Space Festival zijn er gratis lezingen en workshops te volgen van toonaangevende ontwerpers en andere professionals die zich bezig houden met het ontwerpen, inrichten en beheren van de publieke ruimte. Onderwerpen die aan de orde komen zijn de gebouwplint en aangrenzende ruimte, businesscases voor coöperatieve stadsontwikkeling, manieren om omwonenden bij een plek te betrekken, maar ook hoe frictie als ontwerpstrategie ingezet kan worden om ontmoetingen tussen onbekenden te stimuleren.

Kloppend hart van het We Love Public Space Festival is Het Gele Gebouw; het centraal gelegen gebouw in het ZOHO gebied, een actief stadmakers-district in Rotterdam dat de laatste jaren sterk in ontwikkeling is. Hier zijn de hele middag (live-gestreamde) lezingen, workshops en een talkshow te volgen.

Van wie is de openbare ruimte?

De publieke ruimte is de spiegel van de samenleving, het is de plek waar onze alledaagse culturele uitwisseling plaatsvindt: lopen, praten, maken, ontmoeten, eten, feesten, dromen, sporten, demonstreren en botsen. De manier waarop we vorm geven aan deze activiteiten is in de loop van de tijd veranderd. Dat is de reden waarom onze openbare ruimte moet transformeren.

Één van de centrale vraagstukken van vandaag is eigendom. De vraag van wie de openbare ruimte is  is zeer actueel nu burgers meer en meer zeggenschap wensen over het programma, gebruik en ontwerp van de openbare ruimte. Ook overheden verlangen dat mensen meer verantwoordelijkheid nemen bij het ontwikkelen van hun eigen leefomgeving. Tijdens het We Love Public Space Festival wordt door de organisatie in een open dialoog onderzocht hoe stadmakers omgaan met deze veranderingen.

Freezone

Het festival wordt afgesloten met een feestelijke opening van de eerste Freezone in Rotterdam; een plek waar bewoners en ondernemers individueel of samen publieke ruimte maken en delen.

We Love Public Space Festival

Locatie: Zomerhofstraat, Rotterdam
In en rondom Het Gele Gebouw (Zomerhofstraat 76-90, 3032 CM Rotterdam)

Wanneer: vrijdag 19 mei 13.30 -19.00 uur
17.00 uur:  opening Freezone ZOHO en bier

Entree gratis. Reserveren is niet mogelijk maar in verband met het beperkte aantal zitplaatsen is het wenselijk dat men zich aanmeldt via floor@ontwerpwerkplaats.nl

Meer informatie: www.welovepublicspace.nl

Reageer op dit artikel