nieuws

Essay: Het einde van typologie

Architectuur

Herbestemming is aan de orde van de dag. Vorig jaar kwam tweederde van alle opgeleverde woningen in Rotterdam tot stand door de transformatie van kantoren, scholen of winkels. Nieuwbouwwoningen zien eruit als verbouwde industriële hallen. Als je nog een woning tegenkomt die er als een huis uitziet, is deze waarschijnlijk afkomstig van een zorgaanbieder. Betekent dit het einde van de typologie en verandert daarmee het vak van architect?

Essay: Het einde van typologie

In zijn essay vraagt Pieter Graaff zich af hoe de grootschalige herbestemming en stedelijke transformatie het vak van architect veranderen. Was het voorheen een specialistisch ambacht, tegenwoordig is deze praktijk aan de orde van de dag en houden veel bureaus zich er mee bezig.

De geleidelijke lokale evolutie van bouwtypen maakte tijdens de wederopbouw plaats voor versnelde genetische modificatie. In het lab ontwikkelden architecten de verschillende typologieën door tot precies passende handschoenen voor specifieke functies op doelgroepen. De efficiëntie en maakbaarheid van de bouwtypen stonden voorop.

Het verstrijken van de tijd heeft er voor gezorgd dat deze standaard bouwtypen niet meer opgewassen zijn tegen de snel veranderende buitenwereld. De toegenomen welvaart en culturele diversiteit zorgen voor een ander gebruik dat tot toegespitste typologieën als kangoeroewoningen, woon-werk-woningen en halalwoningen leidt. Dat vraagt om andere ontwerpvaardigheden, namelijk het benutten van ruimtelijke kwaliteiten van gebouwen die met een andere intentie zijn gerealiseerd. Maar het heeft ook impact op de leesbaarheid van de stad. Bij sommige transformaties spat de nieuwe functie van de gevel, in andere gevallen ontstaan hybride verschijningsvormen die van alles kunnen vertegenwoordigen.
Wat betekent deze opgave voor de architectuur?

Lees meer in het mei-nummer van de Architect.

Bestel nu een los exemplaar

Reageer op dit artikel