nieuws

50+ Eastern Campus Complex Seoul door EGM

Architectuur

EGM architecten presenteert het ontwerp voor het 50+ Eastern Campus Complex in Seoul: een ontmoetingscentrum én verpleegtehuis in één gebouw. Door deze beiden te combineren wordt maximale flexibiliteit voor toekomstig gebruik gerealiseerd. Het ontwerp van het complex sluit qua hoogte en schaal aan bij de directe omgeving, en maakt maximaal gebruik van de compacte locatie. Door de opvallende ronde vorm is het gebouw altijd vanuit elke hoek zichtbaar, duidelijk verbonden met de directe omgeving en de gemeenschap.

50+ Eastern Campus Complex Seoul door EGM
Impressies EGM architecten

Het ontmoetingscentrum bevindt zich op begane grond. De publieke functies, zoals het grand café, muziekruimte, auditorium en een informatiecentrum geven het gebouw een uitnodigend en open karakter. Alle ruimtes hebben grote hoge ramen en kijken direct uit op de straat. Voorbijgangers krijgen zo een inkijkje in de activiteiten binnen het gebouw.

Eastern Campus Complex Seoul door EGM

Het verpleegtehuis is gesitueerd op de eerste en tweede verdieping. Een typisch verzorgingshuis heeft een duaal karakter, als instelling én als thuis. Mensen met dementie kunnen stress ondervinden door onverwachte prikkels, zoals geluid, geur en licht, wat zich kan uiten in  angst of agressie. Door een zorgvuldig ontworpen omgeving kan stress worden verminderd. Alles in het ontwerp is er dan ook op gericht om de kwaliteit van leven en de waardigheid van de patiënten te ondersteunen.

Eastern Campus Complex Seoul door EGM

Rust en licht

Alle twee- en vierpersoonskamers zijn zo door EGM Architecten ontworpen, dat de bewoners vanuit elk bed direct zicht naar buiten hebben zonder uit te kijken op een bed van een mede-kamerbewoner. Daglicht dringt diep de slaapkamers binnen. Mensen met dementie hebben veel licht nodig en kleine veranderingen in het licht gedurende de dag hebben een positieve invloed op het bioritme. Onverwachte geluiden worden gedempt door een scherm rondom het bed om geluidstress tegen te gaan. Alle zorgunits komen uit op kleine binnentuinen om het thuisgevoel te vergroten, en stress veroorzaakt door de verandering van leefomgeving tegen te verminderen.

Kwaliteit van de semipublieke ruimte

Door de ronde vorm van het gebouw zijn de gangen compact en altijd verbonden met de gevel met grote ramen binnenvallend daglicht en voor uitzicht op de groene daken. De grote hoeveelheid daglicht vermindert het risico op valincidenten, en zicht naar buiten verbetert de oriëntatie. In de gangen zijn kleine ervaringshoeken die de bewoners een plaats bieden om te rusten, en het zwerven over de gangen vermindert. Alle gangen komen uit op de woonkamers om zo de bewoners uit te nodigen om samen activiteiten te ondernemen en samen te eten. Ook de woonkamers bieden kleine hoeken waar bewoners zich kunnen terugtrekken wanneer zij behoefte hebben aan meer privacy. Een smalle open keuken versterkt het thuisgevoel.

Eastern Campus Complex Seoul door EGM

Daktuinen

In de traditionele Koreaanse architectuur speelt een centrale binnen- of buitenruimte een belangrijke rol. Omdat het bouwoppervlak beperkt is, worden de daken gebruikt als openbare ruimte: als tuin, als speelplek en als plek voor ontmoeting; zowel voor de omwonenden als voor de bewoners. Elke zorgunit is verbonden met een groot dakterras waar groentes verbouwd kunnen worden, kleine dieren gehouden kunnen worden en fruitbomen kunnen worden aangepland. De bezoekers van het 50+ centrum kunnen de tuinen onderhouden samen met het personeel, familie en bewoners.

De hoogteverschillen in de daken worden gebruikt om de verschillende plekken van elkaar te onderscheiden. Wanneer een bepaalde plek meer bescherming nodig heeft, wordt het op de hoger gelegen niveaus gesitueerd, en toch in verbinding staan met een groene buitenruimte.

De relatie met de omgeving wordt nog versterkt door de twee hellingbanen die toegang geven tot het publiek toegankelijke dakterras.

Gerelateerde berichten

def_EGM.jpg

EGM wint selectie UMCG
EGM architecten heeft de Europese aanbesteding voor de verbouwing van het Comprehensive Centrum Acute Zorg (CCAZ) en het OK-complex van het UMCG gewonnen. De beoordelingscommissie spreekt van een “zeer goed doordachte en integrale visie van EGM op de opdracht, de synergie in de ontwerpvisie en het ervaren uitgebalanceerde ontwerpteam”. Lees verder…

 

EGM Maximacentrum

EGM ontwerpt Máxima Medisch Centrum
Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven realiseert ter vervanging van het bestaande complex, een nieuw operatiecomplex met acht operatiekamers en een centrum voor dagbehandeling. EGM ontwierp een gebouw met veel daglicht, uitzicht en overzicht dat past in de omgeving en aansluit bij de architectuur van de bestaande gebouwen. Lees verder…

EGM

EGM architecten wint renovatie Beatrix Kinderziekenhuis – UMCG
EGM architecten is geselecteerd voor de renovatie van het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. De opdracht is tweeledig en bestaat uit het maken van een beeldkwaliteitsplan voor het totale kinderziekenhuis en de renovatie van de verpleegafdelingen.
Lees verder….

Bekijk hier mee resultaten van EGM

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels