nieuws

Transformatieplein 2017: Gebiedsbezoek Rotterdam Central District

Architectuur

Op het Transformatieplein tijdens PROVADA staat gebiedsontwikkeling centraal. Een van de vijf gebieden die door de gemeente Rotterdam zijn voorgedragen, is Rotterdam Central District (RCD). In een dialoog met vastgoedpartijen en creatieve partners zoekt de gemeente naar een nieuwe impuls voor dit gebied.

Transformatieplein 2017: Gebiedsbezoek Rotterdam Central District

In het gebied rond het Centraal Station en de Coolsingel in Rotterdam lijkt aan dynamiek geen gebrek: het krioelt er van de wandelaars, fietsers, auto’s en openbare voertuigen. En toch blijkt het lastig om de vierkante meters die er beschikbaar zijn aan een goede functie of huurder te helpen, zo is te horen tijdens een gebiedsbezoek medio april. Met vertegenwoordigers van de gemeente Rotterdam en een aantal vastgoedprofessionals wordt een analyse gemaakt van het gebied. De dynamiek zit ‘m vooral bij het station: erin en eruit, zo snel mogelijk van Rotterdam naar Amsterdam en weer terug.

Vanuit de zestiende verdieping boven het Mariott Hotel (waar ook een aantal kantoorvloeren te huur is), geeft het uitzicht een aanleiding tot discussie. Er gebeurt best veel in Rotterdam Central District (RCD): met nieuwe kantoorconcepten in panden aan het Hofplein, grootschalige renovaties en verbetering van de openbare ruimte. Toch is het gebied geen geheel, past het aanbod aan vloeren niet bij de huidige vraag en is de omgeving na sluitingstijd van de bedrijven zo dood als een pier – op het station na, dus.
Functiedifferentiatie zou daar verandering in kunnen brengen – bijvoorbeeld met de toevoeging van woningen door nieuwbouw of transformatie – maar stedenbouwkundig zijn er ook letterlijke drempels te slechten. Doodlopende straten, haperende zichtlijnen: juist in een relatief grootschalig gebied als RCD zou dat toch niet aan de orde moeten zijn. En als er woningen komen, moeten die iets toevoegen aan het standaard aanbod: ontwikkelaars en architecten zullen hier nieuwe concepten moeten bedenken, zo is het gevoel van de aanwezigen tijdens de wandeling. Doelgroep: young professionals, short en medium stay, van de starter tot het luxesegment.

Nieuwbouw

Rotterdam heeft binnen Rotterdam Central District een aantal locaties aangewezen voor aanzienlijke nieuwbouw: aan de Conradstraat en het Delftseplein, aan weerszijden van het station aan stadszijde. Nu nog een grasstrook en respectievelijk plantenbak. Het Schieblok, een rijtje -verwaarloosde – kantoorgebouwen aan de Delftsestraat dat nu wordt ingevuld met starters en andere kleinschalige activiteiten, komt ook aan de orde. ‘Slopen!’, roepen de ontwikkelaars. De gemeente is wat behoudender: de gevels zijn voorbeelden van de Nieuwe Zakelijkheid en daarvan heeft Rotterdam er niet zoveel. Transformeren, dus? Naar woningen? Dan is het wel zaak dat de overkant (die nu de achterkant is van het Hofplein met blinde gevels en parkeergarages) toch ook een wat vrolijker aanzicht krijgt. Achterkantjes, ondoordringbare plinten en ongenaakbare architectonische iconen (zoals bijvoorbeeld de goeddeels leegstaande Delftse Poort) daar heeft RCD er wel heel veel van. Een prachtige uitdaging voor stedenbouwkundigen, architecten en ontwikkelaars.

Transformatieplein 2017

Transformatieplein 2017

Het Vastgoedmarkt Transformatieplein 2017 tijdens de Provada (30 mei – 1 juni, RAi Amsterdam) staat in het teken van gebiedstransformatie. Transformatie van het bestaande is noodzakelijk en moet snel en slim. De aantrekkelijkheid van de ingreep bepaalt voor een groot deel de duurzaamheid. En willen we de objecten die in deze gebieden staan na 2023 nog volop kunnen inzetten, dan is een grondige renovatie zeker nodig.

Gebieden worden door gemeenten voorgedragen. In de aanloop naar PROVADA vinden gebiedsbezoeken plaats en gaan redacteuren van Vastgoedmarkt, De Architect en Cobouw de verschillende problematieken onderzoeken. Verslag daarvan vindt u via de verschillende titels en op deze site.
Tijdens PROVADA zullen architecten hun ideeën en referenties tonen aan een collectief van stakeholders van de verschillende gebieden.
Ook deelnemen aan dit inhoudelijke netwerkevent? Aanmelden kan nog steeds.

Reageer op dit artikel