nieuws

Studioninedots wint Hilversumse Architectuurprijs

Architectuur

In het Hilversumse raadhuis maakte juryvoorzitter Kees Rijnboutt gisteravond bekend dat uit tien genomineerden het Amsterdamse bureau Studioninedots unaniem tot winnaar is verkozen van de Hilversumse Architectuurprijs. Zij kregen de prijs voor hun ontwerp voor De Alliantie HQ. Architectenbureau MT sleepte met Villa Trompenberg de publieksprijs in de wacht.

Studioninedots wint Hilversumse Architectuurprijs
Foto: Peter Cuypers

Uit het juryrapport:

“De jury is bijzonder aangenaam verrast door de geslaagde metamorfose van dit ooit zo sombere, anonieme laboratoriumgebouw uit de jaren zeventig. Exterieur en interieur hebben enorm aan kwaliteit gewonnen. Om meer daglicht op de verdiepingen te realiseren is een atrium gecreëerd door een aantal vloeren uit de robuuste betonconstructie weg te hakken De spectaculaire vide die hierdoor is ontstaan verbindt alle verdiepingen en vormt de nieuwe kern van het gebouw. Binnen is het oorspronkelijke skelet goed zichtbaar. De naturel stalen trappen zijn prachtig en stoer gedetailleerd. Het exterieur heeft een eigen gezicht gekregen door grote raamvlakken in te voegen ter plaatse van de doorbraak. Het geheel is sober, heeft grandeur en is sprankelend. De power, het lef van de opdrachtgever en het talent van de architect hebben geleid tot dit prijzenswaardige gebouw, dat een positieve boost geeft aan de omgeving, en een inspirerend voorbeeld is voor veel vergelijkbare leegstaande kantoren in heel het land. Vaan saai en anoniem naar een bepalende eyecatcher – ofwel: dit gebouw is de overtuigende winnaar van de Hilversumse Architectuurprijs. Het oordeel van de jury is unaniem.”

Het voormalige industrieterrein Lucent in Hilversum wordt momenteel herontwikkeld tot woon-werkgebied. De bedrijven sloten er in de jaren tachtig hun deuren en van de vijf kantoorgebouwen blijven er twee behouden. De twee bleken in goede staat en kunnen na renovatie een tweede leven moeiteloos aan. Naast het kantoorgebouw van De Alliantie transformeerde Studioninedots ook het tweede gebouw, en wel tot appartementencomplex. Dit is in maart 2017 opgeleverd.

Projectinformatie:

Opdrachtgevers: de Alliantie
Type: kantoor, transformatie van 7.940 m2 BVO + ontwerp interieur
Locatie: Larenseweg, Hilversum
Designteam: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Projectteam: Stijn de Jongh, Jurjen van der Horst
Aannemer: Van Wijnen Utrecht BV
Meubelwerk: Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory
Grafisch ontwerp signing: Lesley Moore
Oplevering: januari 2016

Publieksprijs Hilversumse architectuurprijs naar Bureau MT

Publieksprijs

Het publiek selecteerde Villa Trompenberg van Architectenbureau MT als winnaar. De woning staat in een oudere wijk met vrijstaande woningen, omringd door veel groen. Op deze plek stond een kleine, oude woning. Na de sloop van deze woning is binnen de bouwenveloppe van de oude woning een nieuwe woning door bureau MT ontworpen met een compleet ander karakter maar wel met respect voor de ruimtelijke kwaliteiten van het beschermde stadsgezicht: een vrijstaande woning in het groen. De woning is sterk tuingericht, waarbij veel aandacht is besteed aan een vloeiende overgang tussen binnen en buiten. Op 1 van de hoeken is een uit de hoek schuivende pui opgenomen, zo ontstaat het gevoel dat je bijna inde tuin zit te eten.

Zie voor de volledige lijst van nominaties, de jurysamenstelling en overige informatie over de Hilversumse Architectuurprijs: www.hilversumsearchitectuurprijs.nl.

Lees ook: ARC16: Interieur De Alliantie HQ – Studioninedots

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels