nieuws

Transformatieplein 2017 – Rotterdam Alexander: Groene kantoren en dode eenden

Architectuur

Rotterdam Alexander is één van de kantorengebieden die dit jaar centraal staan tijdens het Transformatieplein tijdens Provada. Overheid, creatieven en vastgoedpartijen zoeken gezamenlijk naar mogelijkheden dit gebied aantrekkelijker te maken.

Transformatieplein 2017 – Rotterdam Alexander: Groene kantoren en dode eenden

De gevel van het kantoor van Eneco aan Marten Meesweg 5 in Rotterdam Alexander is bekleed met planten. Ook de binnenmuren zijn begroeid. De hal van het kantoor van de energieleverancier is het vertrekpunt van een bezoek van een groep vastgoedprofessionals aan het kantorengebied Rotterdam Alexander.

De gemeente is al enige tijd met gebruikers en eigenaren in het gebied in gesprek om het gebied aantrekkelijker te maken. Een eerste verkenning, waarbij vastgoedadviseurs als DTZ Zadelhoff, CBRE en JLL aanschoven, maakte duidelijk dat Rotterdam Alexander een ijzersterk kantorengebied is. Die bestemming blijft ongewijzigd. De leegstand is de afgelopen jaren teruggelopen van 25 naar zo’n 15 procent.

Op verschillende plekken in het gebied worden kantoren verduurzaamd en gerenoveerd, zoals het voormalige Eneco-pand op nummer 25. Ontwikkelaar OVG stript het gebouw om er een hoogtechnologisch onderkomen voor huurder TBI van te maken. Voor de entree van het Eneco-pand ligt de laatste beschikbare plot in het gebied. ‘Volgende week presenteert OVG de eerste plannen voor zo’n 13.000 m2 kantoor’, vertelt gebiedsmanager Jaap van den Berg van gemeente Rotterdam.

Bioscoop

Toch is het gebied meer dan een onderkomen voor werknemers van grote organisaties. In Rotterdam Alexander is een goede menging van werken, wonen en winkelen in het winkelcentrum Alexandrium – eigendom van Klépierre – met de gelijknamige Woonmall. Het enige dat ontbreekt zijn voorzieningen die het gebied ook ’s avonds leven bieden. Daarom wordt er gewerkt aan plannen voor onder andere een bioscoop in de ovale appendix van het winkelcentrum aan de kant van de Watermanweg.

Wat de vastgoedprofessionals opvalt, is dat het gebied een nogal unheimische uitstraling heeft. Tijdens de rondgang door het gebied worden sterk vervuilde waterbergingen aangetroffen, waarin een flink aantal dode eenden wordt geteld. Het enige groen in het gebied is het onkruid tussen de tegels en de algaanslag onderaan de gevels. De kwaliteit van de buitenruimte wordt door alle deelnemers als ondermaats ervaren.

Levendigheid

De enige plek die wat betreft vastgoed onder handen genomen zou moeten worden, is het Alexanderplein. Tussen het plein en het spoor staan kantoorkolossen die nogal wat leegstand kennen. Een hotel en het openbreken van de plinten zou hier de ontbrekende levendigheid kunnen brengen.

Rotterdam Alexander staat volop in de belangstelling bij ontwikkelaars en beleggers. Het kantoorpand aan de G.H. Betzweg 1, op de hoek met de Marten Meesweg, is onlangs aangekocht door Marathon Fund in New York, dat Amerikaanse pensioengelden beheert. Het plan is het kantoorpand te renoveren en opnieuw als kantoor te verhuren. NSI gaat in het gebied een HNK-vestiging openen, terwijl de vestiging van flexoffice-formule Ovvice volledig verhuurd is. Bovendien wordt op korte termijn het station ingrijpend vernieuwd, waardoor het gebied een nieuwe impuls zal krijgen.

In cijfers

Voorraad: 212.000 m2
Aanbod: 34.000 m2
Gemiddelde opname per jaar: 11.000 m2
Economisch profiel: groeiende werkgelegenheid, nieuwkomers als TBI en Nationale Politie.

Reageer op dit artikel