nieuws

Nieuwe bestemming voor belastingkantoor in Den Haag

Architectuur

Na jaren van leegstand krijgt het grote belastingkantoor in Den Haag, schuin tegenover station Hollands Spoor, een nieuwe functie. De transformatie van het 14.000 vierkante meter grote kantoorgebouw is ontworpen door RoosRos Architecten. In het gebouw komen 199 hotelkamers en 66 middeldure huurappartementen. Op de begane grond blijven de supermarkt en restaurants.

Nieuwe bestemming voor belastingkantoor in Den Haag
Impressie RoosRos Architecten

Niet zo lang geleden was de Stationsbuurt nog noodgebied”, aldus wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling en Wonen). “Inmiddels is het een zeer levendige en aantrekkelijke wijk. De metamorfose van deze zo beeldbepalende leegstaande kantoren betekent opnieuw een geweldige impuls.” Het tegenover zijn grote broer gelegen ‘Kleine Belastingkantoor’, dat omgebouwd is tot studentenwoningen, werd afgelopen najaar opgeleverd. Het eveneens nabij gelegen ‘The Y’-gebouw biedt nog voor de zomer woonruimte aan honderden starters en studenten. Ook de openbare ruimte rond het Stationsplein wordt komende maanden verbeterd en verlevendigd.

De kleine zeventig woningen in het Grote Belastingkantoor worden middeldure huurappartementen, variërend tussen de 63 en 150 vierkante meter. “Onder woningzoekenden in Den Haag is er grote behoefte aan huurwoningen in het middensegment”, aldus Wijsmuller. “Voor hen, voor het Stationsplein en voor de hele buurt is deze ontwikkeling echt een verrijking. We hebben de Wet Voorkeurswet Gemeente ingezet om regie te kunnen voeren en te voorkomen dat het jarenlang een leegstaand speculatieobject zou blijven. Prachtig dat het nu juist bijdraagt aan de levendigheid.”

Gedelegeerd ontwikkelaar FRED Developers start de bouw volgens de huidige planning in het najaar van 2017. Het getransformeerde Grote Belastingkantoor zal dan eind 2018 worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel