nieuws

Matthijs la Roi’s voorstel voor woongebouw Londen

Architectuur

De in Londen wonende Nederlandse architect Matthijs la Roi heeft een woongebouw ontworpen voor Dalston, een wijk in Oost Londen. Het ontwerp bestaat uit twee bouwmassa’s die zijn voorzien van een gevel van gekromde metalen buizen. Hiermee kunnen daglicht, warmte en privacy worden gereguleerd.

Matthijs la Roi’s voorstel voor woongebouw Londen

Dalston is van oorsprong een multiculturele wijk met een grote Turkse en Caribische gemeenschap. Architectonisch is de wijk een mix van Victoriaanse en Edwardiaanse rijtjeshuizen afgewisseld met industrieel erfgoed. Het is een gebied met smalle straatprofielen en weinig publieke ruimtes. Zijn multi-culturele identiteit en rustieke kwaliteit van de historische bebouwing, gecombineerd het industrieel erfgoed,  geven Dalston een bijzondere charme. Door dit karakter heeft de wijk zich ontwikkeld tot een populair uitgaansgebied met veel bars en restaurants. Voor de Olympische spelen in Londen van 2012, is er flink geïnvesteerd in de lokale infrastructuur. Dit heeft de prijzen van woningen in Dalston de afgelopen jaren met meer dan 60% laten stijgen wat weer heeft geleid tot veel nieuwbouwprojecten.

Voorstel van Matthijs la Roi voor twee woongebouwen in Dalston Lane Londen

Het voorstel van Matthijs la Roi ligt op een braakliggend stuk land boven een oude metro tunnel. Door het gebouw terug te trekken van de straat ontstaat een klein publieke ruimte in een gebied wat als vrij beklemmend wordt ervaren. Het gebouw is gesplitst in twee bouw massa’s,  gescheiden door een smalle voeg waardoor de de gebouwen als autonome elementen worden waargenomen en sluit de nieuwbouw beter aan op de direct omliggende bebouwing. Het gebouw krijgt in het plan van la Roi een gemengd programma met naast wonen ook winkels op de begane grond en horeca met een dakterras.

Voorstel woongebouwen Dalston Lane Londen door Matthijs la Roi

De materialisatie van de gevel wijkt bewust af van de (bak-)stenen bekleding van de naastgelegen gebouwen. Het doorbreken van de dichte straatgevel wordt hierdoor meer benadrukt. La Roi”: ‘We zochten naar een materiaal die de twee massa’s als twee sterke autonome vormen kan laten ervaren. Het was de bedoeling om een vormentaal en materialisatie te gebruiken die past bij het ruige/industriële karakter van de oorspronkelijke omgeving zonder letterlijke historische referenties te gebruiken. We kozen voor een gevelbekleding van stalen buizen, die door een serie van ringen de gebouwen bekleden. De buizen worden gefabriceerd door middel van computergestuurde buigmachines waardoor standaardisatie onnodig is. De diameter van de buizen worden bepaald door licht en privacywensen van de direct aangrenzende verdiepingen en ruimtes. Ook worden balkons en de entree gevormd door de gevel op bepaalde plekken naar binnen te buigen.

De lokale veranderingen in de compositie van de gevel, geïnformeerd door functionele parameters, zorgen voor een rijke compositie van transparante en dichte vlakken.

Matthijs la Roi won eerder de prijsvraag ‘Belgenmonument’ met zijn ontwerp voor een museum voor gastvrijheid. Dit gebouw staat gepland voor 2019.

Lees ook:
Ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels