nieuws

KOW voorziet Banneplein Amsterdam-Noord van woonblokken

Architectuur

Banneplein is de nieuwste ontwikkeling in Amsterdam-Noord. In het verlengde van het Banne Centrum, in het talud van de IJdoornlaan tussen het Parlevinkerpad en Statenjachtstraat worden zes woonblokken naar een ontwerp van KOW met in het totaal 251 woningen gerealiseerd.

KOW voorziet Banneplein Amsterdam-Noord van woonblokken
Impressie overview vanaf de IJdoornlaan met van links naar rechts huurappartementen Blok 1, EGZW Blok 4, appartementen Blok 3A en 3B, EGZW Blok 2, appartementen Blok 1, met aansluiting op het winkelcentrum Banne Centrum (impressie OC Graphics)

KOW werkt met de opdrachtgever, het stadsdeel Amsterdam Noord en de toekomstige bewoners aan een gevarieerd woonprogramma. Met 149 studio’s en 2-en 3-kamer appartementen en 26 grondgebonden eengezinswoningen voor de verkoop en 76 sociale huurappartementen.

Architectonische opzet

De gevarieerde woonblokken zijn enerzijds een voortzetting van de huidige bebouwing van de Kadoelenbreek en het Banne Centrum en anderzijds hebben de bouwdelen een eigen karakter en identiteit. De verschillende bouwdelen variëren in hoogte (3 tot 8 à 9 bovengrondse bouwlagen) en kennen elk een eigen kenmerkende dakbeëindiging in de bovenste bouwlagen. Hierdoor ontstaat er een gevarieerd wensbeeld.

De zuidkant van het Banneplein is gelegen aan de groene zone en heeft een zachtere uitstraling. Vanwege deze ligging zullen aan deze zijde de balkons worden gesitueerd. De noordzijde langs de IJdoornlaan heeft een meer stenige uitstraling. Door de gebouwen in hoogte te laten verspringen ontstaan zichtlijnen en verbindingen vanuit het Banneplein naar de IJdoornlaan.

Impressie Blok 1 aan het Banneplein (impressie OC Graphics)

Tweezijdige ontsluiting

Voor het parkeren is optimaal gebruik gemaakt van het hoogteverschil tussen de IJdoornlaan en Banneplein. De parkeergarages zijn onder de woonblokken 1 t/m 4 gesitueerd en zijn toegankelijk via de ‘lage’ zijde van het Banneplein. In Blok 1 is tevens een centrale fietsenberging opgenomen die plaats biedt aan 162 fietsen en scooters. Ontsluiting van de woningen gebeurt primair aan de ‘hoge’ zijde van de IJdoornlaan.

KOW_Banneplein_Amsterdam Impressie appartementen 3A en 3b aan het Banneplein (impressie OC Graphics)

De Hoven

Tussen de woonblokken worden vanaf de IJdoornlaan groene verbindingen in aansluiting op de groene, parkachtige omgeving van het Banneplein. Het hoogteverschil van drie meter in deze hoven wordt overbrugd met landschappelijke trappen en een, voor mindervaliden toegankelijk ‘slingerpad’. De inrichting van deze openbare ruimte is door Diekman landschapsarchitecten ontworpen in eenheid met de bebouwde omgeving.

De verkoop van de woningen start vanaf mei, geplande start bouw is nog voor het einde van dit jaar.

KOW_Banneplein_Amsterdam Impressie eengezinswoningen Blok 2 aan de IJdoornlaan (impressie OC Graphics)

Bron: KOW

Reageer op dit artikel