nieuws

Zes Nederlandse winnaars Breeam Awards 2017

Architectuur

Gisteren zijn in Londen de Breeam Awards 2017 uitgereikt in negen categorieën: Offices (New, Refurb & Fit-Out, In-Use), Retail (New, Refurb & Fit-Out, In-Use), Industrial, Education & Healthcare, Mixed Use & Other. De zes Nederlandse winnaars tonen de koppositie van de Nederlandse architectuur op het gebied van Breeam.

Zes Nederlandse winnaars Breeam Awards 2017
Breeam Awards 2017

De Breeam Awards 2017 worden uitgereikt aan gebouwen die in 2016 een Breeam certificaat hebben gekregen. De verscheidenheid aan sectoren levert een gevarieerd overzicht van de verschillende duurzame gebouwen op. De winnende gebouwen staan niet alleen in Nederland, maar ook in Groot-Brittannië en Zweden.

De Nederlandse winnaars van de Breeam Awards 2017 zijn:

 • Gebouw Atlas, TU/e Eindhoven door Team RSVP. Categorie Education & Health
 • Bol.com Fulfillment Center door FKG Architecten. Categorie Industrial
 • Energy Academy Europe door Broekbakema en pvanb architecten. Categorie Mix Use and Other (gedeelde eerste plaats)
 • Royal Agio Cigars in Duizel door Bo.2 architectuur en stedenbouw. Categorie Mix Use and Other (gedeelde eerste plaats)
 • Geelen Counterflow, Haelen door Architecten en Bouwmeesters. Categorie New Offices
 • Heuvel Eindhoven door DunnettCragen, Walter Brun Architekt Dusseldorf, Van Aken Architecten Eindhoven. Categorie Retail In-Use

Energy Academy Europe

De overige winnaars van de Breeam Awards 2017 zijn:

 • Kings Place, Londen. Categorie Office In-Use Award
 • 80-100 Victoria Street, Londen. Categorie Office Refurbishment and Fit-Out Award
 • Tribe Apartments, Manchester. Categorie Residential Award
 • Lidl Supermarket, Växjö (Zweden). Categorie Retail New Construction

Nominaties
De organisatie nomineert per categorie vijf gebouwen die meedingen naar de prijs. Hierbij wordt vooral gekeken naar de score die de gebouwen hebben behaald. In totaal waren er acht Nederlandse nominaties. Naast de zes winnaars waren de volgende twee gebouwen genomineerd:

 • Nieuwbouw Van Loon in Best door RBK Food Projects. Categorie Industrial
 • De Reehorst, Triodos Bank door Thomas Rau. Categorie New Offices

Royal Agio Cigars © Twycer / www.twycer.nl

Extra prijzen
Naast de negen hoofdcategorieën zijn dit jaar ook drie bijzondere prijzen uitgereikt. De Your BREEAM-uitreiking, een publieksprijs waarbij mensen op de genomineerden kunnen stemmen. De Assessor Organisation and Assessor of the Year-awards worden uitgereikt op basis van de hoogste gemiddelde BREEAM-score voor drie individuen en één organisatie over het jaar 2016. De laatste award is de BREEAM New Talent, die gebaseerd is op de BREEAM Accredited Graduate index. Hiermee wordt up and coming talent erkend.

Reageer op dit artikel