nieuws

NOV’82 Architecten wint met VisiteKaart tijdelijke inrichting Stationsplein

Architectuur

NOV’82 Architecten heeft het winnende ontwerp voor de tijdelijke inrichting van het Stationsplein ingediend. Met hun ontwerp ‘VisiteKAART’ scoorden zij overtuigend de meeste punten bij de jury. Het plan wordt zo snel mogelijk na het verkrijgen van de benodigde vergunningen uitgevoerd en zal twee jaar lang het Stationsplein sieren.

NOV’82 Architecten wint met VisiteKaart tijdelijke inrichting Stationsplein

Na een eerste selectieronde werden drie kandidaten uitgenodigd voor de tweede ronde: JUST, Beeldr&Doorgedraaid en NOV’82 Architecten. De criteria waren beleving, creativiteit, realisme, identiteit van de stad, verblijfskwaliteit en oriëntatie. NOV’82 scoorde hierbij het hoogste aantal punten en had de beste papieren als het ging om het totaalplaatje.

Het ontwerp ‘VisiteKAART’ bestaat uit een met weerbestendige verf geschilderde plattegrond van de Leidse binnenstad. Een aantal prominente gebouwen in de stad wordt in 3D gesymboliseerd waarbij bovenop een gravure van het gebouw geplaatst wordt zodat het herkend kan worden. Ook dienen deze objecten als zitplaats. Aan de randen komen op de plekken van de parken, bakken van cortenstaal met daarin groen. Met een QR-code met daaraan gekoppelde app kan de bezoeker meer informatie over wat er in de stad te doen is. De twee meter hoge uitkijktoren nodigt de bezoeker uit om VisiteKAART van bovenaf te bekijken. Dit draagt bij aan de oriëntatie van de bezoeker; de ondergelegen windroos versterkt dit nog eens. Visite

In december vorig jaar schreef de gemeente Leiden een prijsvraag uit met een oproep voor ideeën om het Leidse stationsgebied gastvrij en aantrekkelijk te houden tijdens de werkzaamheden de komende jaren in het gebied. In totaal zijn dertien ontwerpen ingediend.

Reageer op dit artikel