nieuws

Naturalis kan verder met realiseren droom

Architectuur

Naturalis heeft een schikking bereikt met architect Fons Verheijen. Daarmee is een einde gekomen aan een langlopende juridische geschil rond de verbouwing van ons voormalige museumgebouw, zo schrijft Naturalis op hun site.

Naturalis kan verder met realiseren droom

De overeenkomst betekent dat architect Verheijen akkoord gaat met de voorgenomen verbouwingsplannen. In ruil voor deze tegemoetkoming is het volgende overeengekomen. Naturalis zal een bedrag van 1,5 miljoen overmaken aan een nog op te richten ideële stichting die tot doel heeft het bevorderen van (wetenschappelijk) onderzoek binnen de architectuur in brede zin. Daarnaast ontvangt Verheijen een kosten- en schadevergoeding. Ook zullen wij gedurende ten minste tien jaar het oude museum virtueel laten zien.

Ook is op verzoek van Verheijen afgesproken dat van het nieuwe Naturalis-complex alleen nog de markante collectietoren aan hem zal worden toegeschreven.

‘Uiteraard betreuren wij dat het zo heeft moeten lopen. Dit bedrag is voor ons ingrijpend. We kunnen nu door. We hebben een moeilijke, maar goede afweging gemaakt in het belang van de continuïteit van Naturalis en een ongestoorde voltooiing van de nieuwbouw. We zijn hierbij geholpen door onze adviseurs en alles in nauw overleg met de Raad van Toezicht’ zo schrijft Naturalis.

‘Het museum en de architect waren twee jaar lang verwikkeld in een bodemprocedure over het gebouw van Naturalis. Verheijen ontwierp het oorspronkelijke gebouw dat in de nieuwbouwplannen van Neutelings Riedijk Architects volledig op de schop gaat. Daarmee maakte het museum volgens Verheijen inbreuk op zijn auteursrecht‘, zo schrijft het NRC. Lees hier het hele artikel: Naturalis schikt voor 1,5 miljoen met architect

Uit de Volkskrant: ‘Verheijen weigerde tot nu toe een schadevergoeding, want hij wilde de zaak principieel uitvechten. ‘Anders is alle architectuur vogelvrij’, zei hij begin maart in de Volkskrant. Naturalis betreurde die opstelling. Verheijen gaat nu toch akkoord met een schikking, omdat hij niet wil dat (onder)aannemers en onderzoekers gedupeerd raken. Naturalis vreesde een vertraging van 4,5 jaar en een strop van tientallen miljoenen euro’s. Als de nieuwbouw en verbouwing afgerond zijn, zal alleen nog de collectietoren worden toegeschreven aan Verheijen. Vanwege de veranderingen distantieert hij zich van de rest van zijn ontwerp.’ Lees meer op de Volkskrant.nl: Naturalis gaat diep door het stof voor architect na geschil om verbouwing

Lees ook de eerdere berichten verschenen op onze site:

– ‘Naturalis versus Fons Verheijen’
– Rechter legt Naturalis per direct bouwverbod op
– Naturalis: Is het #Laat maar waaien of #Blijf van mijn gebouw af geworden?

Rechtbank: verbouwing Museum Naturalis inbreuk op rechten architect|
Verbouwing Naturalis soberder dan gedacht
Definitief ontwerp Naturalis door Neutelings Riedijk
Fons Verheijen ‘Nieuw ontwerp Naturalis verminkt gebouw’
Blog: Ik verzet mij
Fons Verheijen bewijst de architectuur geen dienst

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels