nieuws

Randstad wil 35 miljard voor facelift

Architectuur

De vier grootste steden van ons land, verenigd in de G4, hebben het kabinet een groot investeringsplan voor de Randstad voorgelegd ter waarde van 35 miljard euro, zo schrijft het AD vanochtend op hun site en in de krant. Met die zak geld kunnen over een periode van 15 jaar zo’n 1 miljoen ‘groene’ woningen zijn gerealiseerd en zal de bereikbaarheid van de stedelijke regio enorm worden verbeterd.

Randstad wil 35 miljard voor facelift

Concreet is het de bedoeling dat overheden (het Rijk, de grote steden en Brussel) de miljarden steken in innovatieve projecten zoals het (ver)bouwen van nieuwe duurzame huizen in de Randstad, rekening houdend met het enorme ruimtegebrek.

Een oplossing ligt in hoogbouw en de vervanging van industriële complexen – zoals de Stadshavens Rotterdam – door projecten met woon- of onderwijsbestemming. Maar ook energieprojecten, zoals de aanleg van duurzame warmtebronnen in het Westland, zijn belangrijk. Daarnaast moeten het bedrijfsleven, banken en woningcorporaties aanhaken. Bijvoorbeeld door de aanleg van het razendsnelle 5G-internet mogelijk te maken, geld te steken in nieuwe en groenere vormen van vervoer en mee te werken aan het verduurzamen van huizen.

De visie van de G4 wordt nu door een groep topambtenaren verder uitgewerkt, ook qua financiën.

Lees meer bij de bron

Reageer op dit artikel