nieuws

Mecanoo wint prijs voor Universal Design met cultuurcentrum Manchester

Architectuur

Cultuurcentrum HOME in Manchester, ontworpen door Mecanoo architecten, is bekroond met de Civic Trust Selwyn Goldsmith Award for Universal Design. Het gebouw kreeg de prijs omdat het laat zien dat “intensief overleg en samenwerking met mensen met een functiebeperking en belangengroeperingen een inclusief ontwerp oplevert dat geen enkele gebruiker uitsluit.”

Mecanoo wint  prijs voor Universal Design met cultuurcentrum Manchester

HOME is ontworpen voor de productie en vertoning van geëngageerd en vooruitstrevend theater, films en beeldende kunst. Het is een uitnodigende laagdrempelig gebouw, een culturele broedplaats waar makers en het publiek elkaar ontmoeten.

HOME Mecanoo Manchester Britse Prijs

“HOME vormt een nieuwe culturele hotspot van Manchester. Het cultuurcentrum is een schoolvoorbeeld van wat bedoeld wordt met ‘Universal Design’ – van concept tot realisatie. De architect onderkent het grote belang van toegankelijkheid en weet dit vakkundig in het ontwerp van de theater- en filmzalen, de galerie en alle openbare ruimtes te integreren. De wensen en behoeftes van alle gebruikers worden gefaciliteerd, van mensen met mobiliteitsbeperkingen en zintuigelijke beperkingen tot ouders met baby’s.” Becky Goldsmith, jurylid van de Selwyn Goldsmith Award

Het is de tweede keer dat Mecanoo deze prestigieuze prijs ontvangt. In 2015 kreeg het bureau de Selwyn Goldsmith Award voor de Library of Birmingham. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Civic Trust Awards.

De Selwyn Goldsmith Award, vernoemd naar een van de grondleggers van Universal Design, bekroont projecten in de gebouwde omgeving die zo zijn ontworpen dat ze rekening houden met de behoeften van alle gebruikers en daarom voor iedereen op een gelijkwaardige manier gebruikt kunnen worden.

Eerder gepubliceerd:
Project – HOME Cultuurcentrum door Mecanoo (beeldengalerij)
Mecanoo’s HOME Arts Centre geselecteerd voor RIBA National Award

Reageer op dit artikel