nieuws

Lodewijk Baljon wint Van Leeuwenhoekpark Delft

Architectuur

Met een lange loper door glooiend gras wint LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten de prijsvraag voor het Van Leeuwenhoekpark in Delft. Het park ligt in het hart van het nieuwe stadskwartier Nieuw Delft, bovenop de spoortunnel.

Lodewijk Baljon wint Van Leeuwenhoekpark Delft
beeld: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

“Kenmerkend voor Delft zijn de lange lijnen in de historische stad; de grachten zorgen dat men onverwacht zicht heeft op een van de torens van de stad. Een wisselwerking tussen brede lange lijnen en smalle dwarsverbindingen. Het Van Leeuwenhoekpark ligt op een zelfde manier in de structuur van de stad.” zo laat LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten weten.

Plekken

In het ontwerp loopt een doorgaand pad tussen twee glooiende, groene stroken. Met zachte hoeken wisselt de breedte waardoor verschillende plekken ontstaan. In de brede stukken van deze loper zijn een voetbalcourt, vlindertuin en waterspeeltuin opgenomen. Een statige bomenrij aan de ene kant en groepen meerstammige bloesembomen aan de andere vormen een groen decor.

Van-Leeuwenhoekpar_impressie-_Baljon beeld: Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Microklimaat

Korte lijnen kruisen het park en verbinden het park met de omliggende stad, op twee plaatsen als bruggen die refereren naar de grachtenbruggen. Grote schommels en lange glijbanen worden hierin geïntegreerd. In samenwerking met de leerstoel Environmental Technology & Design van de TU Delft wordt het ontwerp doorontwikkeld, waarbij de nadruk ligt op het microklimaat. Het Van Leeuwenhoekpark wordt vanaf 2020 gefaseerd uitgevoerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels