nieuws

Leidsche Rijn Centrum resultaat nauwe samenwerking

Architectuur

Tien jaar geleden zetten zeven architectenbureaus de eerste lijnen op papier voor Leidsche Rijn Centrum. Voor de tender nodigde a.s.r. vastgoedprojecten zeven architectenbureaus uit. Het plan overleefde de crisis in aangepaste vorm, maar met behoud van de oorspronkelijke waarden van suporvisor Jo Coenen.

Leidsche Rijn Centrum resultaat nauwe samenwerking

Tijdens een bezoek aan de indrukwekkende bouwplaats (bekijk hier een vogelvlucht filmpje en foto’s) lichtte Liesbeth van der Pol van Dok Architecten het ontwerp toe. Samen met AWG Architecten, Prof. Hans Kollhoff Architekten, Geurst en Schulze, Cruz y Ortiz arquitectos Sevilla, De Zwarte Hond en RPHS+ werkten zij nauw samen aan een rijk en gevarieerd plan.

“Leidsche Rijn Centrum is de verbinding tussen Utrecht en Leidsche Rijn. Het is een warm en bijzonder stuk stad, dat naast een winkelcentrum ook een fijne leefomgeving wordt. Het masterplan van Jo Coenen gaat om verschillende plekken in de publieke ruimte. In een zeer intensieve samenwerking hebben wij deze kwaliteiten vastgehouden en versterkt”, stelt Liesbeth van der Pol. In de samenwerking was geen hiërarchie, maar heeft constante dialoog tot het eindresultaat geleid.

Het centrum heeft een grote dichtheid. Op een parkeergarage met bijna 2000 plaatsen wordt een gevarieerd programma gerealiseerd met een foodmarkt, retail, kantoren, horeca en publieke voorzieningen. Op de plint is ruimte voor 760 appartementen van vijftig tot 170 vierkante meter.

Het gevarieerde beeld wordt bereikt doordat de architectenbureaus niet elk een blok uitwerkten, maar de blokken onderverdeelden in kleinere gebouwen. Elk bureau realiseert zo een aantal panden. De uniformiteit zit vooral in de materialisatie en bouwhoogtes. Op hoge plinten, vaak ik een onderscheidend materiaal, worden alle gevels opgetrokken in metselwerk. Soms rigide, soms speels, maar altijd met een herkenbare identiteit. De hoogwaardige publieke ruimte door Lodewijk Baljon landschapsarchitecten sluit aan op de bebouwing.

Verschillende sferen worden bereikt door te spelen met de schaal van de ruimtes. De Parijs boulevard onderscheidt zich met indrukwekkende colonnades van zeven meter hoog, andere straten zijn juist intiem. De strakke straten worden afgewisseld met pleinen, die eveneens hun eigen karakter krijgen. Alle entrees naar de appartementen liggen op straatniveau. Op de winkellaag ligt in elk blok een gemeenschappelijke tuin als rustige achterkant in een levendig en gevarieerd nieuw centrum.

Bekijk hier een filmpje van de bouw

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels