nieuws

Kaan wint opdracht Museum Paleis Het Loo

Architectuur

Kaan Architecten is de winnaar van de tender voor de renovatie, vernieuwing en uitbreiding van Paleis Het Loo. De uitbreiding van 5000 vierkante meter is terug te zien in het Huis van Oranje, de Junior Palace en een tentoonstellingsruimte. Met de verbouwing is een bedrag van 123 miljoen euro gemoeid.

Kaan wint opdracht Museum Paleis Het Loo
Render: The Beauty & the Bit, KAAN Architecten

Bij aankomst zullen de bezoekers de Bassecour betreden. Hier worden de vier gras parterres van de voortuin vervangen door vier glazen oppervlakken met exact dezelfde afmetingen. Een dun laagje water stroomt over het glas – een knipoog naar de fonteinen en waterwerken van de historische tuinen. De nieuwe glazen oppervlakken is de enige façade van de ondergrondse expansie. De toegangpaviljoens leiden naar de met daglicht gevulde ondergrondse ingang waar de ticket en de informatie, een museumwinkel  en andere bezoekersvoorzieningen worden gevestigd.

Grand Foyer. © Beauty & The Bit, KAAN Architecten

De Grote Foyer wordt het kloppend hart van de ondergrondse expansie. Het zal de ingang aansluiten op het Paleis en maakt het tijdelijke tentoonstellinggebied en het Huis van Oranje toegankelijk. Ten westen van de Grote Foyer komt een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De ruimte, met vijf meter hoge plafonds, gaat bestaan uit twee grote en twee middelgrote vierkante kamers die met elkaar verbonden zijn. In de westelijke vleugel komt een museum speciaal voor kinderen: de Junior Palace.

Huis van Oranje. © Beauty & The Bit, KAAN Architecten

Het verleden en heden van de Nederlandse koninklijke familie wordt met het ontwerp verstrengeld en ondergebracht in de 1245 vierkante meter van het Huis van Oranje in de oostelijke vleugel. Bovendien zal het interieur van het paleis en zijn veertig verschillende koninklijke kamers worden verbeterd en krijgt een meer logische indeling waardoor de bezoekers zich gemakkelijker door de verschillende routes kunnen bewegen.

123 miljoen
De verbouwing van het Paleis gaat 123 miljoen euro kosten: de verwijdering van asbest alleen al kost 17 miljoen, de renovatie dik 55 miljoen en de uitbreiding 30 miljoen. De kosten, waaronder ook de inkomstenderving van de komende jaren, zijn goeddeels gedekt door de overheid en door een lening. Verder dragen er nog sponsors en donoren bij. Circa 10 procent moet nog worden gevonden.

De oplevering wordt in 2021 verwacht.

Tijdelijke Expositieruimte. © Beauty & The Bit, KAAN Architecten

Projectgegevens
Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)
Project team: Loes Martens, Paolo Faleschini, Niels de Hart, Joost Harteveld, Antony Laurijsen, Nicki van Loon, Marija Mateljan, Floris Sikkel, Niels Vernooij, Sebastian van Damme
Adviseur constructie: Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra
Adviseur restauratie: Van Hoogevest Architecten
Adviseur installaties/W&E adviseur: Valstar Simonis, Apeldoorn
Adviseur akoestiek, brandveiligheid: DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
Verlichtingsontwerp: Beers Nielsen

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels