nieuws

Inclusive Cities – Drieluik architectuurlezingen met Arna Mackic

Architectuur

Onder de titel Inclusive Cities organiseren De Balie en Jonge Maaskantprijswinnaar Arna Mackic drie architectuurlezingen. Onderzocht wordt de rol van architectuur in het creëren van inclusieve steden.

Inclusive Cities – Drieluik architectuurlezingen met Arna Mackic
beeld: Bas Koopmans

Op 6 april staat in de eerste aflevering de relatie tussen architectuur en conflict centraal: De impact van de verwoesting van gebouwen, pleinen en bruggen die symbool stonden voor een gezamenlijke geschiedenis en identiteit is groot. Hoe moet een stad na een oorlog worden opgebouwd en wie gaat daarover?

De Nederlands-Bosnische architect en Jonge Maaskantprijswinnaar Arna Mackic en de Syrische architect Mohamed al Mufti vertellen aan de hand van eigen werk en onderzoek over het belang van het creëren van inclusieve publieke ruimtes. En wat kunnen vaak gesegregeerde, westerse steden leren van steden die door conflict zijn verwoest?

Europese context­

Op 2 juni zijn de lessen uit de eerste lezing het startpunt voor een gesprek over de West-Europese context. Dan schuiven onder andere de eigenzinnige denkers als architect Bogdan Bogdanovic en Afro futurist Sun Ra aan.

Met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en de Zweedse directeur Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed Qaisar Mahmood wordt ingegaan op de betekenis van cultureel erfgoed voor nieuwkomers. Hoe kunnen architecten, overheden en bedrijven bestaand en soms beladen erfgoed zo openstellen of verbouwen dat de waarde en betekenis ervan verbreedt en nieuwkomers zich er thuisvoelen.

Het programma voor het derde deel op 20 september volgt later.

Reageer op dit artikel