nieuws

Hoe ontvang je een vreemdeling in de stad?

Architectuur

In de rubriek Issues gaan we in op de ontvangst van vreemdelingen. Hoe kan Amsterdam de grote hoeveelheid toeristen kwijt in het kleine centrum? Hoe draagt een principe als AirSpace daar aan bij? En hoe kunnen we vluchtelingen ontvangen?

Hoe ontvang je een vreemdeling in de stad?
Operatie ByPass door Donna van Milligen Bielke en Steven Broekhof

Donna van Milligen Bielke en Steven Broekhof beschrijven hoe de toeristen het centrum van Amsterdam overnemen. Met het project Operatie ByPass willen zij meer ruimte creëren in het centrum van de stad. Een manier om het kleine centrum beter bestand te maken tegen de toestroom van toeristen.

Harm Tilman gaat in op het principe AirSpace, waarbij lokale tentjes wereldwijd steeds meer op elkaar gaan lijken. De unieke locaties zijn afgestemd op een specifieke levensstijl, waardoor bezoekers zich snel thuis voelen. De authenticiteit leidt daardoor tot een universele eentoningheid.

Een typisch AirSpace interieur Een typisch AirSpace interieur

Stephen Hodes bespreekt de tegenstrijdigheid tussen de manier waarop wij toeristen en vluchtelingen ontvangen. Waar toeristen een warm welkom krijgen in het centrum, krijgen vluchtelingen een plek toegewezen aan de randen van de stad. Dit leidt tot opvallende tegenstellingen.

Het toeristische centrum van Amsterdam Het toeristische centrum van Amsterdam

Lees meer over het ontvangen van vreemdelingen in het maartnummer van de Architect.

Bestel nu een los exemplaar

Reageer op dit artikel