nieuws

Boijmans begint met aanleg depot – Video

Architectuur

Vrijdag 17 maart is begonnen met wat één van de grote trekpleisters van Rotterdam moet worden: het ‘Depot Boijmans Van Beuningen’, de uitbreiding met 15.541 vierkante meter van het gelijknamige museum. ,,Er is niets ter wereld wat erop lijkt”, aldus een opgetogen museumdirecteur Sjarel Ex vrijdagmiddag over het komvormige ontwerp, dat met spiegelend materiaal bekleed gaat worden en een (los te bezoeken) dakterras met 75 bomen op meer dan 35 meter hoogte krijgt.

Boijmans begint met aanleg depot – Video

Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak vrijdag van “een mooie toevoeging aan onze stad.” Het zes verdiepingen tellende openbare depot, ontworpen door Markthal-ontwerper architectenbureau MVRDV, moet in 2019/2020 de deuren kunnen openen. Dat is dan vijftien jaar nadat er voor het eerst sprake was van nieuwe depots, omdat Boijmans maar 8 procent van zijn collectie tegelijk op zaal kan tonen en weleens wateroverlast heeft bovendien. Er moesten nogal wat obstakels worden overwonnen.

Depot Boijmans van Beuningen! Dat is de nieuwe naam van het collectiegebouw dat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark zal verrijzen. De eerste paal is inmiddels geslagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Dit bijzondere gebouw naar ontwerp van Winy Maas wordt een mooie toevoeging aan onze stad." Het depot opent zijn deuren naar verwachting eind 2019/begin 2020. Bekijk de virtuele tour van Depot Boijmans van Beuningen in de video hieronder.

Geplaatst door Rotterdam op vrijdag 17 maart 2017

Belangstellenden moeten straks in het depot kunnen meekijken met restauraties en onderzoek. Er worden geen echte tentoonstellingen gehouden, het is de bedoeling dat het publiek gaat ‘grasduinen’ in de collectie, die in totaal 150.000 objecten telt. In het depot kunnen er 70.000 terecht. Er komen onder meer ook een filmzaal, een transparante lift en een beeldentuin in. Particuliere verzamelaars kunnen er ruimte huren.

Bouwstart Depot Boijmans van Beuningen

Rotterdam verwacht 90.000 bezoekers per jaar bovenop de 300.000 die Boijmans nu al trekt. De bouwkosten bedragen dik 60 miljoen, een bedrag dat het museum in veertig jaar terugbetaalt via de huur.

Bron: ANP

Eerder gepubliceerd:

Groen licht Collectiegebouw Boijmans

Geen halt op voorbereidingen collectiegebouw Boijmans

Financiering Collectiegebouw Boijmans Van Beuningen rond

Wateroverlast bedreigt kunstcollectie Boijmans

 MVRDV maakt ontwerpen Boijmans-depot

Glazen gevels collectiegebouw Rotterdam afkomstig van Sorba

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels