nieuws

Serpentine Pavilion 2017 wordt ontworpen door Diébédo Francis Kéré

Architectuur

De 2017 editie van het Serpentine Paviljoen wordt ontworpen door Diébédo Francis Kéré uit Gando, Burkino Faso. Hij ziet het paviljoen als een robuuste structuur waarmee hij zijn karakteristieke thema’s: licht en leven over Kensington Gardens uit laat stralen.

Serpentine Pavilion 2017 wordt ontworpen door Diébédo Francis Kéré
Serpentine Pavilion 2017 designed by Keré Architecture, Design render © Keré Architecture

Kéré van het gelijknamige architectenbureau is de zeventiende architect die de uitnodiging om het paviljoen te ontwerpen accepteert. Kéré is op voordracht van de artistieke leiding van Serpentine, Hans Ulricht Obrist en CEO Yana Peel en adviseurs David Adjaye en Richard Rogers, geselecteerd.

Serpentine Pavilion 2017 designed by Keré Architecture, Design render © Keré Architecture

Serpentine Pavilion 2017 designed by Keré Architecture, Design render © Keré Architecture

Geïnspireerd door de boom in zijn geboortedorp die dienst doet als ontmoetingspunt heeft Kéré een gastvrij paviljoen ontworpen waarin een verbinding wordt gelegd tussen bezoekers en de omringende natuur.  Een dak, ondersteunt door een open stalen frame, verbeeldt een bladerdak van een boom, waaronder de lucht vrij spel heeft maar tegelijkertijd bescherming biedt tegen de Londense regen en ook zonneschijn.

Francis Keré. Portret door Erik Jan Ouwerkerk

Francis Keré. Portret door Erik Jan Ouwerkerk

Het paviljoen heeft vier aparte entrees met een openlucht plein in het midden. Hier kunnen bezoekers samenkomen om te relaxen gedurende zonnige dagen. In het geval van regen laat een oculus het water met een spectaculair watervaleffect weglopen waarna het wordt opgevangen om het park te irrigeren.

Zowel het dak en de muren zijn gemaakt van hout. Overdag fungeren zij als schaduwplek. Tijdens de nacht vormen de muren een sfeerverlichting door het naar buitenvallende licht van binnenuit. Kleine perforaties zorgen voor een twinkelend effect.

2016

Voorganger van Francis Kéré is Unzipped Wall van BIG waar meer dan 250.000 bezoekers op af kwamen. Het was een van de drukbezochte paviljoens in de geschiedenis van de Serpentine Pavillion ontwerpuitdaging. In 2016 waren tegelijkertijd met het paviljoen vier zomerhuizen te bezoeken. Deze waren gemaakt door Kunlé Adeyemi – NLÉ (Amsterdam/Lagos), Barkow Leibinger (Berlijn/New York), Yona Friedman (Parijs) en Asif Khan (London). Samen trokken deze huizen 160.000 bezoekers.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels