nieuws

Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design winnen in Emmen

Architectuur

Ontwerpteam Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design heeft de opdracht gewonnen om de toekomst van het Noorder Dierenpark Emmen vorm te geven. Via meerdere selectierondes is de opdracht voor het opstellen van het Kwaliteitsboek gegund. De opgestelde visie van het ontwerpteam werd door de vakjury aangewezen als beste voorstel om het dierenpark te transformeren naar het beoogde mensenpark.

Powerhouse Company en LAP Landscape & Urban Design winnen in Emmen
Powerhouse wint invulling voormalig Dierenpark Emmen

De dierentuin van Emmen, voorheen Noorder Dierenpark, ligt direct aan de markt in het centrum van Emmen. De plek kent een uniek landschap dat zich ontwikkelde van landgoed, naar lokale dierenweide en later dierentuin van nationale betekenis naar Stadspark, waar natuur en creativiteit één wordt. In het park staan eeuwenoude bomen en liggen restanten van de visvijvers indertijd aangelegd door de bisschop van Utrecht.

Powerhouse wint invulling dierenpark Emmen

Onder de titel ‘Cultuurpark Emmen – Attractief zoölogisch park met duurzaam organische architectuur’ ontwikkelde het team de eerste aanzet voor het Kwaliteitsboek. Het Kwaliteitsboek bepaalt de uitstraling van het zogenaamde ‘Mensenpark’ als het gaat om de toekomstige nieuwe inrichting van het openbaar gebied, geeft kaders voor duurzaamheid en geeft de randvoorwaarden voor nieuwe ontwikkelingen in de voormalige dierentuin. De visie heeft drie belangrijke pijlers: het borgen van de cultuurhistorische essentie, het vastleggen van de gebiedsambitie en de organische ontwikkelstrategie. Met deze strategie wil de gemeente het gebied omvormen naar een creatieve broedplaats, waar kunst, cultuur en innovatie in brede zin deel uitmaken van een kwalitatief hoogwaardig stadspark waar steeds iets nieuws te beleven is.

“Organische duurzame architectuur”
Energetische duurzaamheid en demontabele bouwmethodiek vormen een belangrijk onderdeel van de architectonische opgave. De visie zal leiden tot multifunctionele gebouwen met een hoge toekomstwaarde en worden uitgevoerd met voornamelijk bio-based materialen. De provincie Drenthe loopt voorop in de ontwikkeling van bio-based productontwikkelingen en wil daarvoor een showcase realiseren in het park. De keuze voor organische vormen voor de architectuur kwam heel natuurlijk vanwege de eeuwenoude bomen en historische erfgoedlaag in het gebied. De golvende lijnen van de dierentuin zetten we door in de nieuwe architectuur. De unieke combinatie van landschap en gebouw voorziet een attractief zoölogisch park met duurzaam organische architectuur.

In de komende maanden zullen de ontwerpers samen met de gemeente en alle stakeholders verder werken om de aanzet door te ontwikkelen naar het Kwaliteitsboek. Sander Lap zal namens het ontwerpteam optreden als kwaliteitsregisseur.

Lees ook: Plannen invulling voormalig Dierenpark Emmen

Reageer op dit artikel