nieuws

NOHNIK maakt visie voor Unesco Katla Geopark in IJsland

Architectuur

NOHNIK is door het UNESCO Katla Geopark in IJsland geselecteerd om een Destination Management Plan te ontwikkelen voor het gehele grondgebied van het geopark. Katla Geopark is in oppervlakte vergelijkbaar met de Nederlandse provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht samen. Het geopark beslaat in totaal circa 10% van het IJslandse grondgebied. In het gebied liggen onder meer de roemruchte vulkanen Eyjafjallajökull en Katla. De plaats Vík, bekend van haar zwarte stranden, is één van de belangrijkste centra in het geopark.

NOHNIK maakt visie voor Unesco Katla Geopark in IJsland
Het Destination Management Plan is een regionale visie waarin de koers voor duurzamer toerisme in het geopark voor de komende jaren wordt bepaald. In het project wordt gezocht naar een nieuwe balans tussen betere bescherming van natuur en landschap enerzijds, en het verbeteren van de beleving van de bezoeker anderzijds. Dit om ook op lange termijn van toerisme te kunnen blijven profiteren en de kwaliteit van de leefomgeving voor de bewoners te garanderen.

NOHNIK maakt omvangrijke visie voor UNESCO Katla Geopark in IJsland

In de visie wordt aandacht besteed aan de ruimtelijke kwaliteit van de bestemmingen en attracties, bereikbaarheid, de kwaliteit van de routenetwerken en strategische sturing van bezoekersstromen door het gebied. Ook het architectonisch uitwerken van attracties maakt deel uit van de opgave. De ruimtelijke visie vormt uiteindelijk ook de leidraad voor meer focus in de marketing van het gebied.

NOHNIK maakt omvangrijke visie voor UNESCO Katla Geopark in IJsland

De urgentie voor het ontwikkelen van duurzaam toerisme in IJsland aan de hand van betere ruimtelijke planning is groot. Het toerisme in IJsland dreigt ten onder te gaan aan haar eigen succes. Het land is ongekend populair door de ongerepte wildernis van de majestueuze hooglanden, zwarte stranden, diepe ravijnen, enorme watervallen en iconische, met mos bedekte lava-velden. Waren er in 1950 nog slechts
vijfduizend buitenlandse bezoekers, in 2016 waren het er 1.600.000 (Icelandic Tourism Board). Dit grote aantal buitenlandse bezoekers staat in schril contrast met het aantal IJslandse inwoners: slechts 329.100. En voorlopig lijkt het einde van de groei nog niet in zicht.

NOHNIK maakt omvangrijke visie voor UNESCO Katla Geopark in IJsland

De bloeiende toerisme- en recreatiesector zorgt voor een welkome bron van inkomsten voor de IJslandse economie. Maar het land is totaal niet voorbereid op het grote aantal bezoekers. De enorme populariteit veroorzaakt een ongecontroleerde druk op het landschap waarin de bezoeker een permanente voetafdruk achterlaat. De schade in het landschap wordt zichtbaar in de vorm van modderige en uitgesleten
wandelpaden, onherstelbaar beschadigde vegetatie door grootschalige erosie en een overbelast netwerk van wegen en routes. Dit heeft niet alleen een negatief effect op de beleving van de toerist maar ook op de IJslandse economie op de lange termijn.

In het project wordt nauw samengewerkt met de diverse gemeenten in het gebied, bewoners en ondernemers. NOHNIK ontwikkelde eerder regionale plannen voor de regio Skaftárhreppur, in samenwerking met de Universiteit van IJsland en lokale stakeholders. De resultaten daarvan werden tijdens een congres in november in Reykjavik gepresenteerd en zijn ook te zien tijdens de Design Week in
Reykjavik van 23 tot en met 26 maart.

Reageer op dit artikel