nieuws

Kijk- en luistertip: Een betere stad

Architectuur

In de tentoonstelling ‘Een Betere stad. Amsterdam en het Algemeen Uitbreidingsplan’ komt de bevlogen zoektocht naar een betere toekomst voor Amsterdam tot leven. Vanaf 17 maart maakt de bezoeker van de tentoonstelling een reis door de tijd en ervaart op die manier de waarde van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) toen en nu. Naast originele tekeningen, foto’s en filmbeelden wordt deze reis levend en invoelbaar gemaakt met behulp van een hoorspel.

Kijk- en luistertip: Een betere stad
Actrice Raymonde de Kuyper (links) en Helmert van Woudenberg (rechts) in de studio tijdens de opnames van het hoorspel | Foto Ineke Smits

 

Een betere stad - tentoonstelling en hoorspel over de uitbreiding van Amsterdam

Scenarioschrijver en regisseur Jeroen Stout | Foto Ineke Smits

Deze week vonden de opnames van het hoorspel plaats. In dit hoorspel krijgen stedenbouwkundigen Cornelis van Eesteren (1897-1988) en Jakoba Mulder (1900-1988) natuurlijk ook een stem. Acteur Helmert van Woudenberg vertolkt de stem van Cornelis van Eesteren. Actrice Raymonde de Kuyper is gecast voor de doorrookte stem van Jacoba Mulder. Scenarioschrijver en regisseur Jeroen Stout zegt over het hoorspel: “Een hoorspel maken over architectuur lijkt een onmogelijke opgave. Stenen praten niet. Maar Berlage zei het al, en de ontwerpers van het AUP mochten hem daarin graag quoten: Architectuur is geen vormkwestie, zij heeft een sociale functie te vervullen. Dat maakt dat er achter het AUP en achter deze tentoonstelling een verhaal schuil gaat, dat het mogelijk is stenen te laten spreken.”

De tentoonstelling is van 17 maart tot en met 16 juli in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat te zien. De tentoonstelling is een initiatief van Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam en de Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting.

 

Reageer op dit artikel