nieuws

Katuaq Cultural Centre Greenland bestaat 20 jaar

Architectuur

Deze week viert het Katuaq Cultural Centre of Greenland in Nuuk zijn 20-jarig bestaan. Het in 1997 geopende centrum was na oplevering de eerste culturele voorziening die de lokale bevolking, de Inuit en bezoekers vanuit de hele wereld bij elkaar bracht. Het gebouw, een ontwerp van Schmidt Hammer Lassen, is gebouwd om weerstand te bieden aan het strenge klimaat van Groenland. Het centrum is heden ten dage in zijn opzet gelukt en is een dynamisch ontmoetingscentrum geworden die verschillende activiteiten samenbrengt, van concerten, films, theater tot aan conferenties en tentoonstelling tot aan publieke evenementen.

Katuaq Cultural Centre Greenland bestaat 20 jaar
Beeld: Schmidt Hammer Lassen

Schmidt Hammer Lassen won in 1992 de internationale designcompetitie voor het centrum waarin het landschap van Groenland, de fjorden, de gletsjers, ijsbergen en het noorderlicht terugkomt. Bijvoorbeeld de houten gevel met zijn heldere daklicht als verwijzing naar het noorderlicht. Het driehoekige, monolithische donkere gebouw verwijst naar een ijsberg met een heldere binnenkant waarin de ruimte is geplaatst voor het theater, bioscoop en cafe. De ruimtelijkheid van het project is de belichaming van de fjorden en bergen met sneeuw en ijs.

Het centrum ontvangt jaarlijks 100.000 bezoekers. De bevolking van Groenland telt ongeveer 56.500 inwoners.

 

Reageer op dit artikel