nieuws

Haarlemse Heuvels wint prijsvraag Schalkwijk Midden

Architectuur

Haarlemse Heuvels, een ontwerp van Florian Nugteren en Anca Muicu van Studio Kustlijn Architecten uit Den Haag is als winnaar van de Ideeënprijsvraag Schalkwijk Midden uit de bus gekomen. Het plan is door de jury geselecteerd vanwege de iconische waarde en breuk die het maakt met de huidige opzet van Schalkwijk Midden (Haarlem). ‘Door het heuvelachtige plan ontstaat er een totaal nieuw soort omgeving, die met een geweldige kwaliteit het gebied volledig op de kaart zet. Het wonen en werken vloeit samen in een nieuw duinachtig landschap. Een kwaliteit die een enorme intrinsieke kracht heeft voor het nieuwe programma, maar ook voor de omgeving een mooie bijdrage levert en de nieuwe trots van Schalkwijk kan worden.’

Haarlemse Heuvels wint prijsvraag Schalkwijk Midden

De prijsvraag is een initiatief van de gemeente Haarlem samen met Jong BNSP en kreeg als opgave ‘Hoe ziet het toekomstig woon-werk landschap Schalkwijk Midden eruit?’ De gemeente Haarlem werkt momenteel aan een vorm van gebiedsontwikkeling waarbij stakeholders worden uitgedaagd om mee te denken over de transformatie van de wijk die te midden van vier naoorlogse woonwijken ligt. Mometeel is Schalkwijk Midden een leegstaande kantorenstrip die wordt getransformeerd naar een hoogstedelijk gebied met ruimte voor 800-1000 nieuwe woningen en 760 arbeidsplaatsen.

De Haarlemse Heuvels, de winnaar, mengt wonen, werken, vrijetijdsbesteding en een stadspark. Hierdoor ontstaat bedrijvigheid die de hele dag duurt. De verschillende functies versterken elkaar en wisselen elkaar af. ‘People attract people’.  De bebouwing gaat letterlijk op in het groen. Zo zijn niet alleen ruimtes tussen de gebouwen, maar ook de daken groener en deels toegankelijk voor publiek. Hiermee geeft Haarlemse Heuvels ruimte terug aan de stad en fungeert het als de longen van het stadsdeel.

Het gebied heeft twee sterke publieke functies, het ziekenhuis en het winkelcentrum. Deze functies worden verbonden door een autoluw gebied. Een duidelijke wandel en fietsroute met publieke functies vormen de ader door het gebied. De rand van het gebied reflecteert op haar omgeving. Op de Amerikaweg, waar langzaam verkeer rijdt, staat de bebouwing parallel aan de straat waardoor een boulevarduitstraling ontstaat.

FLorian Nugteren en Anca Muicu van Studio Kustlijn Architecten winnen prijsvraag Schalkwijk Midden

Op de Europaweg staat de bebouwing haaks op de route. Door de doorkijken tussen de bebouwing vangt het snellere verkeer een glimp op van het binnen gebied. De Haarlemse Heuvels dienen als oase voor de bezoekers van het winkelcentrum, het ziekenhuis, de bewoners en werkende in dit gebied. Ondersteunende functies als lokaas voor deze doelgroepen moet de oase aantrekkelijk maken en participatie teweegbrengen met de startende ondernemers die gevestigd zijn in de ateliers en boutiques in de heuvels.

 

 

Reageer op dit artikel