nieuws

Groen licht voor jongerenwoningen aan Friesestraatweg Groningen

Architectuur

Het ontwerp voor ruim 400 jongerenwoningen van Urban Climate Architects aan de Friesestraatweg nabij rivier het Reitdiep in Groningen mag worden gebouwd. De Raad van State stemt in met het bestemmingsplan waardoor de bouw snel kan beginnen.

Groen licht voor jongerenwoningen aan Friesestraatweg Groningen
Jongerenwoningen Friesestraatweg in Groningen

Gesitueerd tussen verschillende woonwijken en omringd door weg, water, spoor en fietspad, is de Reitdiepzone in Groningen de uitgelezen plaats voor op zichzelf staande bouwblokken. De zone bestaat uit 14 kavels aan de oevers van het Reitdiep en op één daarvan ontwikkelt Urban Climate Architects samen met Woldring United een complex met ruim 400 jongerenwoningen.

Jongerenwoningen Friesestraatweg in Groningen

Urban Climate Architects heeft tijdens het ontwerpproces constant rekening gehouden met invloeden van de omgeving. De robuuste, stenen schil zorgt voor afscherming van de drukke Friesestraatweg en de zachte, lichte kern aan de kant van de rivier is open, groen en toegankelijk. Er ontstaat een binnenwereld waar bewoners het hele jaar door kunnen verblijven. De groene terrassen, plantenbakken, banken, horecagelegenheden en een sportvoorziening maken de binnenplaats tot een  plek voor ontmoeting.

Naast de omgevingsinvloeden is er bij het design rekening gehouden met de baan die de zon iedere dag aflegt. De inham en de twee ranke verhogingen zorgen ervoor dat de zon optimaal op het binnenplein valt. Door dit ontwerp en de ligging is de schaduwwerking naar de omgeving tot een minimum beperkt.

De planning is dat de bouw begin 2018 van start gaat.

 

 

 

Reageer op dit artikel