nieuws

Dertig lofts in monumentaal transformatorgebouw Leiden

Architectuur

Het voormalige schakel- en transformatorstation 50kV aan de Pasteurstraat in Leiden wordt getransformeerd naar woongebouw met dertig lofts. Het ontwerp is van PBV Architecten in samenwerking met GVB architecten en interieurarchitecten Form Makers.

Dertig lofts in monumentaal transformatorgebouw Leiden
Transformatie KV50 Leiden naar woongebouw door PBV Architecten

De oppervlakte van de meeste woningen bedraagt 95 m2, de prijzen variëren van 281.000 tot 385.000 euro. Behalve de loftwoningen is een parkeergarage met veertig plaatsen en gezamenlijke fitnessruimte voorzien in het oude transformatorgebouw. Het gebouw bevindt zich tussen wijk Nieuw Leyden en de nieuwe flats langs de Willem de Zwijgerlaan aan het eind van de Pasteurstraat.

Transformatie KV50 Leiden naar woongebouw door PBV Architecten

Het pand is in 1955 gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School. In 2010 heeft de gemeente Leiden besloten het pand aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het gebouw is 73 meter lang, bijna 17 meter breed en 9 meter hoog. Op dit moment telt het pand één bouwlaag. De parkeergarage en bergruimtes komen in de bestaande kelder.

Transformatie KV50 Leiden naar woongebouw door PBV Architecten

Het pand behoudt zijn historische karakter. Zo blijft de buitengevel nagenoeg intact, net als het zogeheten cassetteplafond. Het merendeel van de lofts zal bestaan uit drie woonlagen. Ook krijgen bewoners een dakterras. Op de begane grond komt een binnenstraat over de volle lengte van het gebouw. Deze binnenstraat leidt niet alleen naar de hoofdentree, maar ook naar de parkeerkelder en de centrale lounge die wordt voorzien van een fitnessruimte. Bijna de helft van de woningen is al verkocht.

Meer informatie

Transformatie KV50 Leiden naar woongebouw door PBV Architecten

Reageer op dit artikel