nieuws

Architectuurprijs voor ronde stad zonder zwaartekracht

Architectuur

FairyTales 2017 is een prijsvraag waarin ontwerpers hun dromen kunnen inzenden en ook nog een prijs kunnen winnen. De inzenders (uit 60 landen) maar ook de winnaars lieten hun idee vergezeld gaan met een kort verhaal en een kunstwerk.

Architectuurprijs voor ronde stad zonder zwaartekracht
Last Day van Mykhailo Ponomarenko is de winnaar van Fairy Tales 2017

De winnaars zijn geselecteerd door een jury bestaande uit meer dan twintig bekend architecten, ontwerpers en storytellers, waaronder Marion Weiss, Michel Rojkind, Jing Liu, Dan Wood en John Maeda. Chase W. Rynd, directeur van het National Building Museum in Washington zei tijdens de uitreiking ‘de voorstellen die in sprookjes naar voren worden gebracht creëren een hele wereld van verbeelding. Zij bouwen hun meeslepende verhalen evenzeer door wat ze niet zeggen, maar door wat ze doen. De winnende inzendingen hebben ditmaal schuine verwijzingen naar de actualiteit, alledaagse dagelijkse activiteiten en de menselijke emoties die daar betrekking op hebben. Ze maken zichtbaar hoe we vorm geven aan ruimte en op zijn beurt hoe de ruimte ons vormt. De beelden en verhalen zijn zo wildvreemd, en toch, zo geaard, dat het lijkt alsof we per ongeluk betrokken zijn in het verhaal. Zij  zijn persoonlijk en krachtig, een bewijs van de kracht van de architect als een wereldontwerper.”

Last Day van Mykhailo Ponomarenko is de winnaar van Fairy Tales 2017

Last Day van Mykhailo Ponomarenko is de winnaar van Fairy Tales 2017

De winnaar van de FairyTales 2017 is de zwaartekracht tartende wereld, Last Day, van Mykhailo Ponomarenko, architect uit de Oekraïne. Zijn inzending toont een berg met daarin een cilinder met een gigantische doorsnede dat je op de wanden een megastad kunt bouwen. Boerderijen zijn gebouwd op zwevende cirkels waardoor iedereen ruimte, rust en uitzicht heeft. Of het een sprookje is, door de gemeten zwaartekrachtafwijking in Rusland zou het ook gerealiseerd kunnen worden.

De tweede prijs ging naar City Walkers van Terrence Hector

De tweede prijs ging naar City Walkers van Terrence Hector

De tweede prijs ging naar City Walkers van Terrence Hector

City Walkers

De tweede prijs ging naar Terrence Hector, architect uit Chicago. Zijn inzending ‘City Walkers’ of ‘The possibility of a Forgotten Domestication and Biological Industry, vertelt een verhaal over een meevoelende architectuur die langzamer beweegt dan de mens kan waarnemen. De mens laat zich hierdoor echter niet weerhouden om allerlei mogelijke energie uit “The Walkers” te halen als aanvulling op hun nederzettingen.

Up Above kreeg de derde prijs in de competitie Fairy Tales

Up Above kreeg de derde prijs

Een derde prijs ging de inzending ‘Up Above’ van Ariane Merle d’Aubigne en Jean Maleyrat, twee Franse architecten die een verhaal maakten waarin vluchtelingen in de lucht barakken in de wolken bouwen op dunne hoge palen om te ontsnappen aan onderdrukking, regelgeving, en ongelijkheid op de aarde beneden.

Playing house is onderscheiden met de AIAS Prize

Playing house is onderscheiden met de AIAS Prize

De AIAS Prize voor de hoogste scorende inzendng van een AIAS-lid ging naar Maria Syed & Adriana Davis van het New Jersey Institute of Technology. Zij kregen de prijs voor ‘Playing House’, een oefening in het illustreren van de vernietigende kracht van een gespleten persoonlijkheid.

Tien eervolle vermeldingen ging naar: Minh Tran, Alan Ma, & Yi Ning Lui: Xinran Ma; Jun Li, Joris Komen, Yuxing Chen & Yina Dong; Carly Dean & Richard Nelson-Chow; Aidan Doyle & Sarah Wan (Wandoy Studio); Dakis Panayiotou; Julien Nolin; Michael Quach; Janice Kim & Carol Shih; Chong Yan Chuah, Nathan Su & Bethany Edgoose.

Bekijk alle winnaars en eervolle vermeldingen

Wie nog meer wil zien van waar ideale steden, utopia en waar architecten van dromen, zijn de tekeningen van de futurologen gebroeders Das aan te raden.

 

Reageer op dit artikel