nieuws

House of Delft vs Zaanstad. Imitatie of origineel?

Architectuur

Bij het ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch voor House of Delft is vaak de vergelijking gemaakt met Zaanstad. En terecht. De nieuwe gebouwen in het Zaanse stadshart zijn immers gebaseerd op een streekgebonden ontwerp, de houten Zaanse huisjes. In Delft staan de KLM-huisjes, de Delftsblauwe huisjes die de first-class passagiers krijgen van de luchtvaartmaatschappij, aan de basis van het ontwerp.

House of Delft vs Zaanstad. Imitatie of origineel?
Stadhuis Zaandam, Soeters van Eldonk architecten

Terug naar Zaanstad. Ongeveer de helft van het Zaanse stadshart, waaronder het door Sjoerd Soeters zelf ontworpen stadhuis verwijst naar de Zaanse huisjes. Meest in het oog springende gebouw is Hotel Zaandam van WAM architecten. Het hotel haalde zelfs de wereldpers in 2010.

Hotel Zaandam door WAM architecten

Anno 2017 is een derde variant toegevoegd aan de Zaanse school: conceptueel traditionalisme. Ook het nu in aanbouw zijnde cultuurcluster krijgt van MVRDV een Zaans-huisjes imago, maar wel een met een onverwachte draai. Het verzamelgebouw voor culturele instellingen wordt, zo schrijft Bernard Hulsman op de NRC-site, een simpele, modernistische doos, het soort ‘fuck the context’-architectuur dat Soeters juist met het voorschrijven van de Zaanse stijl wilde vermijden. Soeters, leidend architect van het project, gaf echter wel goedkeuring aan de doos. De vorm leek tenslotte, door de uitgesneden volumes, op een Zaans huisjes. Bovendien worden de wanden van de grootste uitholling bekleed met soortgelijke groene planken als de gevels van oude Zaanse huisjes.

House of Delft

Je kan zeggen dat House of Delft, het ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch, dezelfde techniek hanteert. Ook hier worden in de bouwmassa hoge ruimtes in de vorm van oude Delftse huizen als het ware uitgehouwen. Uiteraard wordt het project in Delft niet afgewerkt met de groene Zaanse planken. Delft krijgt, hoe kan het ook anders, wanden met Delft-blauwachtige tegels.

De vergelijking gaat verder. Het Zaanse stadhuis krijgt vier gigantische voorzetgevels die lijken op die van Zaanse huisjes. De Delftse variant krijgt drie gevels van Delftse grachtenhuizen op de kopse kant.

Toch hebben de beide architecten van het Delftse project geprobeerd een op zich zelf staand gebouw te ontwerpen met een hedendaagse tintje. Hulsman schrijft hierover “niet in een goede, oude, modernistische doos zoals MVRDV worden de volumes met de contouren van oude huizen uitgespaard, maar in een modieuze pixelberg.”

Reageer op dit artikel