nieuws

Wiener & Co winnaar Zuiderkerkprijs 2017

Architectuur

De Amsterdamse Zuiderkerkprijs voor het beste woongebouw van 2017 is toegekend aan het project Wiener & Co aan de Oostenburgervoorstraat. Arons en Gelauff architecten ontwierpen een complex met 76 woningen, waarvan 14 met een aanlegsteiger voor een eigen boot op de plek waar vroeger VOC-schepen te water werden gelaten. ‘Een juweel voor de binnenstad:Wiener & Co maakt indruk in alle opzichten, niet in het minst vanwege het doorzettingsvermogen van het projectteam’, schrijft de jury in haar rapport.

Wiener & Co winnaar Zuiderkerkprijs 2017
foto: Luuk Kramer

De vijf gebouwen van Wiener & Co zijn gegroepeerd rond twee gemeenschappelijke hoven, ontworpen door landschapsarchitect Hanneke Kijne van bureau Hosper. Met opdrachtgever Heijmans Vastgoed is zes jaar gewerkt aan de opgave in de Amsterdamse binnenstad.

Geurt Brinkgreve-bokaal

De Geurt Brinkgreve-bokaal voor de meest voorbeeldige restauratie of renovatie ging dit jaar naar de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Opdrachtgever was Ymere, architect het bureau Hoogeveen.

Nominaties

De twee andere genomineerden voor de Zuiderkerkprijs waren Akropolis/De Generaal op Zeeburgereiland (Oost) en de woontoren B’Mine achter de A’dam Toren in Amsterdam Noord. Voor de Geurt Brinkgreve bokaal waren genomineerd waren Hotel V/The Lobby en het NLR Amsterdam.

Lees ook onze projectbespreking over Wiener & Co – Arons en Gelauff architecten

De Zuiderkerkprijs werd voor de twintigste keer uitgereikt en vormt een graadmeter voor de stand van de woningbouw in Amsterdam.

Foto's

Reageer op dit artikel