nieuws

West 8 wint ontwerpwedstrijd voor marktplein Hengelo

Architectuur

Op 8 december maakte Bureau Hengelo bekend dat West 8 de winnaar is van de ontwerpwedstrijd voor het Hengelose marktplein. Met een meerderheid van 68% van de stemmen koos de bevolking voor het ontwerp van West 8, dat daarmee won van Mecanoo en IAA Architecten. De afgelopen weken konden alle Hengeloërs van 8 jaar en ouder een stem op hun favoriete ontwerp uitbrengen.

West 8 wint ontwerpwedstrijd voor marktplein Hengelo

Het ontwerp komt tegemoet aan de wens om het ruim bemeten marktplein sfeervoller en gezelliger te maken. Centraal staat daarom het verdichten en intiemer maken van het gebied. Dat gebeurt met de herbouw van de oude Hijschgebouwen van Stork, die als culturele markthal dienst gaan doen. Deze karakteristieke hallen van de bekende machinefabrikant, die zich in 1868 in Hengelo vestigde en van groot belang voor de ontwikkeling van de stad is geweest, waren in 2015 na veel commotie gesloopt. De herbouw van de hallen in het centrum versterkt de herkenbaarheid van de Hengelose identiteit.

West8 Marktplein Hengelo

In de multifunctionele markthal is ruimte voor een cultureel programma van evenementen, tentoonstellingen en horeca. Bijzonder onderdeel is een serie mechanisch bewegende diersculpturen, zoals de Kraanvogel. Zij kunnen vanuit de culturele markthal als een parade langs een gemarkeerde route door het centrum bewegen. Tot slot draagt ook een speciaal sierbestratingspatroon bij aan het op een speelse en eigentijdse manier zichtbaar maken van het verleden van Hengelo.

Naast verdichting en het toevoegen van een cultureel programma zorgen ook andere maatregelen voor een aangenamere sfeer. De nu nog stenige Brink en Molenstraat worden vergroend. De randen van het marktplein bieden straks ruimte voor terrassen en de wekelijkse warenmarkt. Ook door toepassing van gebakken klinkers in warme kleuren en het plaatsen van nieuwe loofbomen en een fontein krijgt het het gebied een intiemer karakter. De Hengelose beren, een beeldengroep van kunstenares Marjolijn Mandersloot, verhuizen in het ontwerp van het marktplein naar de Brinktoren.

De komende tijd werkt West 8 het plan verder uit in samenwerking met lokale verenigingen, instellingen en bewoners van Hengelo.

Reageer op dit artikel