nieuws

Prix de Rome Architectuur 2018 in januari van start

Architectuur

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Architectuur gaat begin volgend jaar van start. Doel van de Prix de Rome Architectuur is getalenteerde architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten tot 35 jaar te traceren en deze te stimuleren zich verder te ontwikkelen en te positioneren tot een belangwekkende bijdrage voor de hedendaagse architectuur in Nederland.

Prix de Rome Architectuur 2018 in januari van start
De Prix de Rome Architectuur 2014 ging naar Donna van Milligen Bielke

De prijsvraag voor de Prix de Rome Architectuur staat open voor architecten, stedenbouwers en landschapsarchitecten. Zij kunnen zichzelf aanmelden of worden voorgedragen door een breed samengestelde groep scouts, of worden voorgedragen door derden.

Lees ook: Prix de Rome voor Donna van Milligen Bielke

De jury van de editie in 2018 kiest in de voorronde voor een open prijsvraag met een specifiek thema dat aansluit bij het experimentele karakter van de prijs. Het thema van deze open prijsvraag en de richtlijnen voor de portfolio worden op 22 januari 2018 bekend gemaakt. Aanmelden kan ook vanaf die datum.

Voorwaarden

Kandidaten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:
– niet ouder zijn dan 35 jaar op het moment dat de winnaar bekend wordt gemaakt (oktober 2018)
– geen onderwijs volgen op een academie/TU of tweede fase opleiding (deelnemers aan een post-academische instelling zoals een Academie van Bouwkunst kunnen wel meedoen)
– minimaal één jaar werkzaam zijn als architect of stedenbouwer
– indien geen Nederlandse nationaliteit moet hij/zij artistiek inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele architectuur praktijk in Nederland
– in het geval van een samenwerkingsverband dienen alle leden aan bovenstaande voorwaarden te voldoen

De jury zal op basis van de portfolio en de reactie op het thema in de open prijsvraag een shortlist van vier architecten selecteren. Deze vier architecten ontvangen in april de opdracht voor de laatste ronde. Zij worden vervolgens in de gelegenheid gesteld om met een werkbudget gedurende drie maanden aan de finale opdracht te werken. Tijdens de werkperiode kunnen de genomineerde architecten gebruik maken van een coach naar keuze. Het resultaat wordt tentoongesteld in Het Nieuwe Instituut. In oktober 2018 zal de winnaar van de Prix de Rome bekend worden gemaakt.

Jury

De jury bestaat uit:
Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects
Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans)
Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI)
Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism)
Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006)
Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum)
voorzitter Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds)

De Prix de Rome is de oudste en meest genereuze prijs voor architecten onder de 35 jaar en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De prijs wordt een maal per vier jaar georganiseerd voor architecten. De Prix de Rome wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de architectuur wordt het Mondriaan Fonds daarbij geadviseerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut.

Meer informatie

Reageer op dit artikel