nieuws

‘Made by NRE’ ontwikkelt sluitstuk NRE-terrein Eindhoven

Architectuur

Het plan van collectief ‘Made by NRE’ en Houben/Van Mierlo architecten is door gemeente Eindhoven geselecteerd als winnaar voor de herontwikkeling van de laatste vier kavels op het NRE-terrein in Eindhoven.

‘Made by NRE’ ontwikkelt sluitstuk NRE-terrein Eindhoven
Ideetekening/Conceptillustratie ©Houben/Van Mierlo architecten voor NRE

In een ensemble van vier onderscheidende gebouwen worden niet alleen woningen gerealiseerd, maar vooral ook een scala aan bedrijfsruimtes, ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, een klein hotel en parkeervoorzieningen. Het project van Made by NRE en Houben/van Mierlo zal het sluitstuk vormen van de transformatie van het voormalig terrein van het nutsbedrijf regio Eindhoven en zal veranderen in een doorwaadbaar, divers en dynamisch stukje stad.

Het gashouderplein met zicht op de Reflex-galerie van de Body Building en het werkgebouw ©Houben/Van Mierlo architecten-NRE-IV-Straatbeeld-5

Het gashouderplein met zicht op de Reflex-galerie van de Body Building en het werkgebouw ©Houben/Van Mierlo architecten

Vier Gebouwen

Het ‘ambachtsdorp’ is een carré-vormig gebouw met werkplaatsen en designstudio’s aan de straat. Daarboven een ring van stadswoningen met royale dakterrassen. Het geheel georganiseerd rondom een collectieve binnentuin. Daarnaast komt een ‘Body Building’. Een gebouw gekenmerkt door een bijzondere, tactiele ‘huid’ en een glazen orangerie/galerie aan het Gashouderplein. Het werk van de groep experimentele ontwerpers die hier zetelt draait om ‘lichamelijke projecten’ en trekt veel (internationale) klandizie en toeschouwers aan.

In een kloek ‘werkgebouw’ bevindt zich een kleine garage waar oldtimers worden gerestaureerd of een tweede leven krijgen als elektrische auto. Daarnaast dé Houben Worstenbrood bakkerij met bakkerswinkel en espressobar. Twee levendige bedrijven waar mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hun waarde bewijzen. Bezoekers van het gebied zijn welkom te overnachten in het bovengelegen boetiekhotel, ingericht door hun favoriete ontwerper.

NRE-IV-Straatbeeld_Beeld: Houben/Van Mierlo architecten

Het collectieve binnenhof van het ambachtsdorp ©Houben/Van Mierlo architecten

In het ‘parkeergebouw’ tenslotte worden naast de parkeervoorziening voor alle gebruikers ook een vijftigtal publieke parkeerplaatsen gerealiseerd voor omliggende woningen, kantoren en bedrijven. Op het dak bevindt zich een aantal bedrijfsruimtes en een semiopenbare stadstuin, die bij evenementen zoals Dutch Design Week en GLOW bijvoorbeeld kan worden ingericht als pop-up stadscamping.

Het straatje tussen het parkeergebouw en ambachtsdorp ©Houben/Van Mierlo architecten  

Het straatje tussen het parkeergebouw en ambachtsdorp ©Houben/Van Mierlo architecten

Made by NRE

Made by NRE is een collectief van ambitieuze partijen onder wie topontwerpers, onderzoekers, ambachtslui, multimediaspecialisten, typografen, docenten, bakkers en monteurs. Partijen die deels al op het NRE-terrein werkzaam waren en zijn; die op het NRE-terrein hun thuis willen maken, en die echt samen “stad willen maken”. Deze partijen zijn samengebracht onder begeleiding van Houben/Van Mierlo architecten en CPO-adviseur Bouwen In Eigen Beheer. Eindhovense partijen met ruime ervaring zowel in het organiseren van groepen eindgebruikers als met de ontwikkeling van eerdere projecten op het NRE-terrein.

 

luchtfoto-bing NRE-terrein

Het NRE-terrein

Made by NRE-Sluitstuk NRE-terrein Eindhoven

De planning is komend jaar de plannen nader vorm te geven en het jaar daarop te gaan bouwen.

Projectgegevens

Plaats: NRE-terrein, Eindhoven
Programma: 5000m2 wonen, werken en horeca; 30 parkeerplaatsen voor gebruikers; 50 openbare parkeerplaatsen
Initiatief: zomer 2017
Planning gereed: eind 2019

Deelnemende Bedrijven:
Ambachtsdorp: o.a. Tom Frencken, Jobsprops, Last Blast, Daphna Laurens
Body Building: o.a. Bart Hess, Harm Rensink, Rombout Frieling, Antonio Guttierez
Houben Worstenbrood
Cars & Care, Kees Henssen
HeyHeydeHaas
Werkplaats voor geduldig onderzoek

Projectbegeleiding: Bouwen In Eigen Beheer
Stedenbouw en architectuur: Houben / Van Mierlo
Meedenkende architecten: Harrie van Helmond, Frank van der Linden, studio M10

Reageer op dit artikel