nieuws

KAAN architecten ontwerpt gevels voor iCampus München

Architectuur

Kaan architecten is de winnaar van een prijsvraag voor het gevelontwerp van drie nieuwe kantoorgebouwen voor de iCampus in het Werksviertel district van München. Het werk start in 2020 en moet in 2022 klaar zijn.

KAAN architecten ontwerpt gevels voor iCampus München

Gelegen op een voormalig industrieterrein en commercieel gebied achter het Ostbahnhof-treinstation combineert het project bestaande industriële en kantoorgebouwen met een nieuwe eigentijdse laag, gewijd aan de creatieve industrie.

De gebouwen in het project, Alpha, Beta en Gamma, ontworpen door RKW Architektur +, worden door het gevelontwerp van KAAN Architecten uitgelicht en versterkt en vormen een iconisch geheel. Hiermee wordt de esthetiek van Werksviertel versterkt.

iCampus Kaan Architecten_Gevelontwerp

De diepe gevel, voorzien van utilitaire elementen, heeft een prominent betonnen frame met grote openingen die de structuur van de benadrukt. Het is zo ontworpen dat het zich aanpast aan de verschillende typologieen van de toekomstige kantoorruimtes. Zwart metalen bekleding en raamkozijnen wikkelen de ingangen, trappen, zonneschermen en technische ruimtes in een enkele, naadloze huid. Om het gevoel van openheid te benadrukken is de verdeling van grotere elementen in kleinere componenten en het aantal verticale profielen beperkt gehouden. 

Bekijk ook: Video: ontwerp Amsterdam Airport Schiphol Terminal Consortium KL AIR

Het dak, de vijfde gevel, wordt een levend, ademend deel van de gebouwen. De daken van het atrium hebben verschillende glazen openingen, ontworpen in een driehoekige vorm om vindingrijk gebruik van glas te maximaliseren en daardoor oververhitting te voorkomen.

iCampus Kaan Architecten_Gevelontwerp

De atria van de gebouwen Alpha, Beta, Gamma strekken zich uit naar de ingang om een ruimtelijke relatie te creëren tussen het interieur van het gebouw en de externe openbare ruimte en om voldoende daglicht te bieden aan de kantoren. Cafés en gedeelde ruimtes zorgen voor het open en eigentijdse karakter van het project.

Projectgegevens

Project: iCampus
Locatie: Friedenstraße, Werksviertel, München, Duitsland
Opdrachtgever: R&S Realty II, München
Management: RKS Ingenieurgesellschaft für Projektmanagement mbH, München
Programma: Gevel- en dakontwerp kantoorgebouwen
Architect: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)
Ontwerpteam: Jana Culek, Di Fang, Paolo Faleschini, Michael Geensen, Moritz Kuehl, Hannes Ochmann, Aldo Trim, Claudia Vermeulen, Yang Zhang
Ontwerpdatum: 2017
Start bouw: 2020
Oplevering: 2022
Oppervlakte: 13.900 m2 (Alpha-gebouw), 10.900 m2 (Betagebouw), 13.900 m2 (Gammagebouw)
Gebouwarchitect: RKW Architektur +, Düsseldorf
Geveladviseur: KD Fassadenplanung,  Düsseldorf
Visualisatie: Beauty & The Bit, Madrid

Reageer op dit artikel