nieuws

Herontwikkeling Flagshipstore Mercedes-Benz door Ibelings van Tilburg

Architectuur

De bestaande Flagshipstore van Mercedes-Benz, in 1999 ontworpen door architectenbureau Van der Valk, wordt door Ibelings van Tilburg ingrijpend aangepast om zowel functioneel als qua uitstraling invulling te geven aan het nieuwe store concept van Mercedes-Benz en het moederbedrijf Daimler AG.

Herontwikkeling Flagshipstore Mercedes-Benz door Ibelings van Tilburg

De verkoop en het onderhoud van grote vrachtwagens verhuist naar een andere locatie, terwijl de werkplaatsen opnieuw worden ingericht. Hierdoor ontstaat ruimte voor een uitnodigende showroom, direct aan de opgang van het terrein en goed zichtbaar vanaf de openbare weg. Een nieuwe glazen showcase van vier verdiepingen over de hele breedte van het pand vormt een opvallende blikvanger langs de snelweg.

Ibelings Van Tilburg Flagshipstore Mercedes Den Haag

Uitnodigende entree en showrooms

De entree voor klanten wordt volledig vernieuwd, met een nieuwe showroom op drie niveaus. Een volledig glazen pui rondom zorgt binnen voor veel licht en geeft bezoekers die het terrein oprijden meteen een aantrekkelijke blik op de showroom. Wat direct opvalt, is de riante luie trap met aangrenzende helling, die ook vanaf buiten duidelijk zichtbaar is. De trap en helling vormen een visueel aantrekkelijke verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping waar het AMG-center is gehuisvest. Een tweede luie trap met hellingbaan leidt omhoog naar de showroom voor tweedehands modellen. De verdiepingen worden bovendien verbonden door een direct in het oog springende glazen lift. Op de begane grond, onder de AMG-vloer, bevinden zich lange doorlopende beeldschermen voor digitale productpresentaties en is plaats ingeruimd voor exclusieve ruimten voor aflevering van auto’s aan klanten. Alle vloeren in de showrooms worden afgewerkt met Stone Carpet in de tinten zwart en donkergrijs, een materiaal dat associaties oproept met asfalt.

Ibelings Van Tilburg Flagshipstore Mercedes Den Haag

Naar de snelweg toe toont het gebouw een vier lagen hoge showcase over de volledige breedte van het pand. Hierin kunnen 44 auto’s worden gepresenteerd aan de langsrijdende automobilisten. De verdiepingen van deze markante etalage worden ontsloten door een autolift waarop het logo van Mercedes een prominente plek krijgt. Om de auto’s zo goed mogelijk te kunnen zien, wordt de showcase zeer transparant uitgevoerd met glas dat een minimale reflectie geeft. Om de transparantie verder te versterken worden de glazen panelen van 5,1 x 2,5 meter kozijnloos bevestigd.

Verbindend dak

De verschillende gebouwdelen worden in het ontwerp van Ibelings van Tilburg architecten met elkaar verbonden door één gezamenlijk dak, dat rondom een overstek heeft van 6,5 meter. Deze dakrand vormt als het ware een kraag rond het hele gebouw en geeft het een geheel nieuw uiterlijk. Het dak wordt afgewerkt met een ronde aluminium luifelrand in een zilver metallic kleur, die het licht mooi reflecteert. Boven de entree naar de showroom en werkplaatsen komt het dak ruim 22 meter naar voren waardoor een comfortabele en beschutte plek voor klanten ontstaat als ze hun auto komen afleveren of ophalen.

Het terrein rondom het gebouw wordt heringericht met aan de lange zijden van het pand veel ruimte voor beplanting en bomen. Samen met een lage haag rondom het terrein en een voorrijstraat naar de showroom en werkplaatsen vormt dit geheel een uitnodigende klantvriendelijke entree.

Introductie van nieuwe huisstijl in Nederland

Het ontwerp voor de nieuwe Flagship Store is in nauw overleg met Mercedes-Benz en moederbedrijf Daimler AG tot stand gekomen, mede om te zorgen dat de nieuwe corporate identity van het bedrijf, Markenauftritt Retail (MAR) 2020, volledig tot zijn recht komt in het nieuwe gebouw. Het project vormt de pilot voor de uitrol van deze nieuwe huisstijl in Nederland.

Het interieur van de showroom is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Duitse Bureau Graft dat het MAR 2020 concept heeft ontwikkeld en Buro Loods uit Amsterdam.

Tekst: Ibelings van Tilburg architecten

Foto's

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels