nieuws

oikOSS MSD door Wiegerinck architectuur en stedenbouw

Architectuur

Het terrein van farmaceut MSD in het centrum van Oss ondergaat een metamorfose. Het bedrijf wil haar ondersteunende kantoormedewerkers samen brengen in twee bestaande gebouwen. Vanuit een bestaand gebouw verrijst een nieuwe entree en er komt een glazen atrium dat de twee gebouwen met elkaar verbindt. Wiegerinck architectuur en stedenbouw is verantwoordelijk voor het ontwerp van beide volumes. Royal HaskoningDHV is hierbij betrokken als adviseur installaties en constructie.

oikOSS MSD door Wiegerinck architectuur en stedenbouw

De huidige situatie kenmerkt zich door een verzameling van gebouwen die met elkaar zijn verbonden door diverse gangen. Samen vormen ze een ensemble, maar in uitstraling hebben ze geen relatie met elkaar. Om de gebouwen zowel fysiek als functioneel met elkaar te verbinden worden een nieuwe entree en een nieuw atrium toegevoegd. Hiermee wil Wiegerinck een krachtige verbinding creëren tussen de onderlinge gebouwen met als uitgangspunt een open en helder geheel. De vergaderruimtes, pantry´s en informele ontmoetingsruimtes worden naar het atrium verplaatst waardoor het een extra dimensie krijgt, een ‘Agora’.

Agora
De nieuwe ‘Agora’, wordt de ontmoetingsplek voor de medewerkers van MSD. Een bijzonder element in het interieur vormt de plooiende trap. Deze geeft de lichte ruimte schaal en intimiteit. Het verbindt niet alleen horizontaal tussen de twee gebouwen, maar ook verticaal tussen de onderlinge verdiepingen. Zo ontstaat er op het kruispunt van deze verbindingen een synergetische knoop die de diverse programma’s op een ruimtelijke manier met elkaar verbindt. De trap en het atrium vormen het kloppende hart waar ontmoeting, verbinding en verblijf op een comfortabele wijze kunnen plaatsvinden. Het huidige kantoorprogramma is gerationaliseerd en biedt ruimte voor concentratie, de ‘oikos’ waar de medewerker zich terug kan trekken en kan werken.

Atrium
Het atrium is op een neutrale wijze vormgegeven. Een volume van grote glazen vlakken gevat in zwarte slanke profielen vormt een transparante en ingetogen verbinding tussen de uitgesproken architectuur van de twee bouwdelen. Het silhouet van de nieuwe entree neemt de vorm van het bestaande gebouw over. Als uitloper van de bestaande structuur vormt het een nieuw gezicht op het MSD-terrein. Met de gebruikte materialen, zwarte panelen met aluminium ribben en een houten binnenzijde, wordt een eenheid gerealiseerd met het nieuwe atrium. Het interieur van de kantoren kenmerkt zich door een ingetogen vormgeving met een neutrale achtergrond die de dynamiek van werken en communiceren comfortabel en efficiënt faciliteert.

Eind 2018 moeten de werkzaamheden zijn afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels