nieuws

Moderne Tulou wint Modern Collective Living Challenge en BB Green Award

Architectuur

De trek van boeren en plattelandbewoners naar de steden in China zorgt voor vervreemding onder deze nieuwe stadsbewoners. Om deze migranten een onderkomen te geven dat lijkt op hun voormalige behuizing is door Bee Breeders de prijsvraag ‘Modern Collective Living Challenge’ uitgeschreven. De eerste prijs ging naar Misak Terzibasiyan en Athanasia Kalaitzidou voor hun 21ste Century Tulou-project.

Moderne Tulou wint Modern Collective Living Challenge en BB Green Award

Het project is een moderne versie van de oude Chinese gemeenschappelijke woningen (Tulou’s)  die met behulp van een gecontroleerd systeem van interne binnenplaatsen een veiliger gevoel geven en een gevoel van eigendom creëren. De meeste Tulou’s waren rechthoekig en cirkelvormig, hadden ruimte voor vee en landbouw en bestonden uit huizen van leem en klei met in sommige gevallen een houten constructie.

Mishak_Modern Collective_Tulou

Moderne variant

Het winnende project van Misak Terzibasiyan en Athanasia Kalaitzidou is een moderne variant op deze oude, traditionele huisvesting met het comfort van nu. De toegepaste materialen, steen, modder en hout zijn volop aanwezig en goedkope bouwmaterialen die goed zijn te verwerken door lokale bouwvakkers en ontwerpers. De voorgestelde natuurlijke, duurzame, materialen die in het winnende project zijn gebruikt zijn eveneens onderscheiden met de BB Green Award.

Mishak_Modern Collective_Tulou

Er zijn vijf woningvarianten in het nieuwe Tulou-project gerangschikt op verschillende niveaus rond een openbaar plein. Een ‘transparante’ bakstenen muur beschermt het leven van de gemeenschap voor buitenaf maar zorgt ook voor verbinding met de openbare ruimte. Gemeenschappelijke ruimtes, zoals de eetkamer, de kleuterschool en de meditatiekapel bevinden zich in de omtrek van de muur.

Mishak_Modern Collective_Tulou

De huizen die rondom het openbare plein in cirkelvorm zijn opgesteld laten de grenzen tussen binnen en buiten vervagen waardoor huizen toegankelijk worden en iedereen bij elkaar langs kan komen waardoor het gevoel van wonen in een dorpsgemeenschap herleeft.

De voorgestelde cirkelvorm kan ook rechthoekig zijn. Belangrijkste onderdeel in het ontwerp zijn de woningen gebouwd rondom het grote openbare plein.

Misak Terzibasiyan is oprichter en eigenaar van UArchitects. Hij focust zich in het ontwerp op de schaal van de stad en de schaal van de mens. Daarnaast geeft Terzibasiyan les aan masterstudenten Architectuur van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Daarnaast blogt hij regelmatig op onze website. Lees ze hier.

 

Foto's

Reageer op dit artikel